Zahvalno bogoslužje u povodu obnove najstarije ukrajinske grkokatoličke crkve u Hrvatskoj

BUKOVLJE – Najstarija ukrajinska grkokatolička crkva u Hrvatskoj, crkva Pokrova Presvete Bogorodice u Bukovlju kod Slavonskog Broda, sagrađena davne 1910. godine, konačno je doživjela svoju prvu temeljitu obnovu. Nagrižena zubom vremena, no i ožiljcima rata i potresa, još uvijek bez statusa zaštićenog kulturnog  dobra, ova je crkva, inače filijala slavonsko-brodske grkokatoličke župe Uzvišenja sv. Križa, uz pomoć i na radost  ovdašnjih vjernika katolika, dobila novo ruho zvonika, krovište i novi križ na vrhu kupole. Kako bi Gospodinu zavalili na tim darovima truda i rada ruku dobrih ljudi, nakon mjesec i pol dana, vjernici su se 13. studenoga 2022. okupili u svojoj drevnoj crkvi na zahvalnom liturgijskom bogoslužju koje je predvodio slavonskobrodski župnik o. Aleksandar Hmilj. Bogoslužje je slavljeno prema obredniku sv. Ivana Zlatoustog, baš na spomendan tog velikog crkvenog naučitelja, patrijarha Carigradskog iz 4. stoljeća.

„Crkva je kao građevina Božji hram u kojemu se vjernici sabiru na duhovne susrete, na slavlja  sakramenata i  bogoslužja, a vrhunac je euharistija, odnosno sveta pričest. No, bez vjernika zidovi crkava i hramova, koliko god ih obnavljali, ostaju hladni. Stoga je važno da se okupljamo oko oltara, jer mi vjernici smo živa Kristova Crkva“, istaknuo je u prigodnoj propovjedi župnik Aleksandar Hmilj te izrazio nadu da će se crkva u Bukovlju nastaviti obnavljati.

„Cilj nam je crkvu obnoviti do kraja iznutra i izvana. No, ponajprije važno je isušiti zidove koji su nagriženi kapilarnom vlagom, a tek potom možemo planirati i novu žbuku, fasadu, ličenje unutarnjih zidova, podnice svetišta i ostale detalje. Dobrodošla nam je svaka donacija, jer nastavak obnove iziskuje puno i materijalnih ulaganja, ali i truda i vremena“, rekao je o. Hmilj. Zahvalio je svima koji su na bilo koji način pomogli u dosadašnjem tijeku obnove, čiji će radovi koštati sigurno više do 100 tisuća kuna, a financijski su pomogli stolna Križevačka eparhija, no i sami vjernici i donatori.

Dodao je također da je i otvoren proces preventivne zaštite crkve, koji dugo traje do dobivanja statusa zaštićenog kulturnog i  sakralnog dobra, obzirom da je riječ o povijesnoj građevini starijoj od stoljeća. Tome u prilog svjedoči i niz sakralnih elemenata koji svojom starošću ali očuvanošću, kao nijemi svjedoci vremena i povijesti, crkvi daju predznak posebnog značaja, poput jedinstvenog svetohraništa starog između 100 i 300 godina koje je obnovljeno zahvaljujući Općini Bukovlje, izvornoga metalnog križa s vrha zvonika, kao i restauriranih stoljetnih ikona koje krase, ali i skrivaju brojne pukotine na zidovima unutrašnjosti crkve. Ivica Vlašić