Hodočasnički dan Gospi Brze Pomoći

SLAVONSKI BROD (TU) – Hodočasnički dan Gospi Brze Pomoći, „osmi” u studenome proslavljen je u utorak, 8. studenoga se u istoimenoj Župi i svetištu u Slavonskom Brodu. Središnje hodočasničko slavlje uz župnika Anđelka Cindorija i još dvojicu svećenika predvodio je vlč. Anđelo Bartulica, koji je rođen u SAD-u, a u Banjolučku biskupiju došao je prije sedam godina na poziv biskupa Franje Komarice te je sada župnik u Novoj Topoli i Aleksandrovcu.

Vidljivo dirnut tolikim brojem hodočasnika, vlč. Bartulica naglasio je kako u njegovoj župi na nedjeljnim misama sudjeluje na žalost tek 5 župljana i 6 redovnica. U svojoj je homiliji promišljao što čovjek treba činiti da bi bio sretan. „Bog želi da budemo sretni i radosni, a da bi to bili moramo se truditi u svome životu učiniti nešto bolje, nikada ne gubiti nadu, ne bojati se upoznati drukčije od sebe, ići ako treba i kontra sebe…“, rekao je uz ostalo vlč. Bartulica.

Dodao je kako Bog ima plan za svakoga od nas te da smo kao Crkva pozvani ne osuđivati, nego dati rješenje za današnje probleme. Svjestan poteškoća koji su prolazili Hrvati katolici u Domovinskom ratu, i sam je posvjedočio kako su njegova majka kao dijete i njezini roditeljima iz rodne Hercegovine protjerani, živjeli teško, ali ih je održala vjera u Boga i nada u bolji život, na koji smo svi mi katolici pozvani.

Ostala misna slavlja predvodili su vlč. Luka Ćosić, župni vikar u Župi Duha Svetoga, vlč. Ivica Bošnjak, župnik Župe sv. Kuzme i Damjana u Kuzmici i fra Matija Marijić, župni vikar Župe sv. Filipa i Jakova u Vukovaru. Sunčani jesenski dan omogućio je brojnim vjernicima da prate mise i u crkvenom dvorištu. B. Lukačević