Blagdan sv. Nikole Tavelića na Jelasu

SLAVONSKI BROD (TU) – Blagdan sv. Nikole Tavelića proslavljen je u ponedjeljak, 14. studenoga 2016. u istoimenoj župi na Jelasu u Slavonskom Brodu. Na poziv domaćeg župnika Mate Matasovića, središnje euharistijsko slavlje predvodio je fra Franjo Dalibor Stjepanović, duhovnik i voditelj terapijske zajednice „Izvor“ na Plehanu u Bosanskoj Posavini. Uz župnika Matasovića suslavili su brodski svećenici, na čelu s dekanom Ivanom Lenićem.

U svojoj homiliji fra Franjo Dalibor posvijestio je snagu Božje ljubavi i milosrđa.  Istaknuo je kako sveci primjeri kako ostvariti svetost na koju smo kao kršćani pozvani te ukazao na opasnosti koje dolaze kada mislimo da u životu možemo sve sami, kada smo dominantni nad drugima, ustvrdivši da smo kao kršćani pozvani poput sv. Nikole  prepustiti se Božjoj ljubavi i milosrđu te u svijetu po tome biti prepoznatljivi.

 „Naš zagovornik i zaštitnik sv. Nikola Tavelić napustio je sigurnost svog plemićkog doma i unatoč opasnostima koje su ga pratile neumorno svjedočio o Božjoj ljubavi i milosrđu. Ta nesebična težnja koštala ga je glavom, ali on je bio svjestan da smrt nije završetak. Takvo svjedočenje i danas je opasno ali za nas vjernike to je ulazak u Kraljevstvo Božje…  Iako do mučeničke palme vodi bol i stradanje, ona je ulaznica u nebo, u vječnu radost i veselje zbog obraćenika. Zavrijedivši tu mučeničku palmu sv. Nikola nam je postao ne samo uzor u nasljedovanju, nego i zagovornikom kod Božanskog milosrđa i zaštitnik Božje ljubavi, koja je u nama“, poručio je među ostalim fra Franjo Dalibor.

Najmlađi župljani potom su izveli igrokaz, koji je po istinitom događaju priredila studentica Marija Mažar. Slavlje je pjesmom uveličao župni zbor. B. Lukačević