Molitvena bdjenja uoči svetkovine Svih svetih

VOĐINCI/PUNITOVCI (TU) – Molitveno bdijenje uoči svetkovine Svih svetih održano je u nekoliko župa Đakovačko-osječke nadbiskupije, a mi donosimo izvješća iz Vođinaca i Punitovaca.

Vođinci

Nakon večernje mise, u ponedjeljak 31. listopada u župnoj crkvi Kraljice Svete Krunice u Vođincima započelo je molitveno bdijenje uoči svetkovine Svih svetih pod nazivom „Noć otvorenih vrata crkve“.

Cilj navedenog programa bio je obnoviti običaj okupljanja na molitvu i bdijenje uoči velikih svetkovina. Vjernici su sudjelovali u radosnom zajedništvu i molitvi, a duhovni program podsjetio ih je da smo svi pozvani na svetost. Pobožnost je započela nagovorom župnika, preč. Ante Šiška.

U svom nagovoru brojnim vjernicima od kojih je bilo najviše mlađih župljana progovorio je o opasnostima koje u sebi ima tzv. „Noć vještica“. Istaknuo je kako je „Noć vještica“ otvoren prozor, ulaz u okultizam. Iza toga stoji jasna strategija koja želi prevariti ljude da je to bezazleno i benigno. Iza naizgled bezopasnih maski, bundeva i kostima kriju se brojne zamke. Uništavaju se obiteljske vrijednosti, a naše mlade buduće generacije uči se krivim vrijednostima, nameće se mentalitet egoizma i potrošnje.

Župnik Ante potom je nazočnim vjernicima prikazao jednu zanimljivu prezentaciju modernog spiritizma, čiji je autor gvardijan samostana sv. Antuna Padovanskog u Vinkovcima, fra Josip Blažević pod naslovom „Zazivanje duhova i Noć vještica“.  Riječ je o kratkom prikazu  sestara Fox u Americi, zatim doktrinarnog spiritizma Alana Kardeca (Hippolyte Léon Denizard Rivail, 1804.-1869.), prozvanog „papa“ ili „patrijarh“ spiritizma.

Pri kraju prezentacije župnik Ante kritički se osvrnuo na suvremena banaliziranja percepcije zagrobnog života, pozvavši vjernike na ozbiljnost u ovim danima sjećanja na pokojne i sve svete. Po završetku nagovora uslijedilo je izlaganje Presvetoga, a potom euharistijsko klanjanje kojeg su animirale redovnice koje djeluju u ovoj župi.  T. Savić/R. Keser

Punitovci

U ponedjeljak, 31. listopada, večer uoči svetkovine Svih svetih u Župi Svetog Ladislava, kralja organizirano je molitveno–duhovno bdijenje pod nazivom Holywin – Svetost pobjeđuje. Duhovna večer započela je euharistijskim slavljem, a u nastavku je upriličen molitveni program i euharistijsko klanjanje. Vlč. Ivica Zrno, župnik punitovačke župe pozvao je sve župljane da se u toj večeri upute u župsku crkvu kako bi zajednički proslavili Gospodina. Molitveno–duhovnom bdijenju prisustvovao je velik broj mladih župljana.

U svojoj homiliji župnik je rekao kako večer uoči svetkovine Svih svetih sama po sebi poziva na razmišljanje i propitivanje vjerničkog života. „Svetost nam se ponekad čini tako dalekom, jer gledamo i razmišljamo o životu i djelima pojedinih svetaca. Međutim, trebamo se prisjetiti kako je svaki od svetaca živio sasvim konkretnim životom. Sve nas to treba osvijestiti da smo i mi pozvani na svetost koja se ostvaruje konkretnim življenjem. Sutra ćemo se okupiti na našim mjesnim grobljima i posjetiti posljednja ovozemaljska počivališta naših dragih pokojnika. Poruka je više nego jasna – nismo trajno na zemlji. Ako želimo pozitivno odgovoriti Božjem pozivu svetosti, svima nam treba biti jasno da nam je ovozemaljsko vrijeme povjereno za izvršenje toga poziva, poručio je između ostalog vlč. Ivica Zrno.

Nakon euharistijskog slavlja uslijedio je zajednički sat euharistijskog klanjanja u kojem je kroz prigode tekstove i razmatranja više puta istaknut Božji poziv čovjeku na ostvarenje svetačkog puta.

Presveti Oltarski Sakrament ostao je izložen do ponoći jer je želja i nakana bila dočekati svetkovinu Svih svetih u zajedništvu s Gospodinom. Vjernici punitovačke župe izmjenjivali su se pred Gospodinom i kroz osobno klanjanje iznosili pobožne prošnje. U 23.45 upriličena je zaključna pobožnost te blagoslov s Presvetim, ponajprije za okupljene vjernike, nakon čega su se uputili ispred crkve te je blagoslov s Presvetim upućen na sve četiri strane svijeta s jasnom molitvom da Gospodin očuva župu i vjerni puk od svih pogibelji i zastranjenja u vjerničkom življenju. Ivica Zrno