Đakoni upoznali rad Nadbiskupijskoga Caritasa

OSIJEK (TU) – U srijedu 14. studenoga 2016., đakoni Đakovačko-osječke nadbiskupije, u sklopu svoje pastoralne (6.) godine, posjetili su Nadbiskupijski Caritas. U Vikarijatu ih je primio dr. sc. Drago Tukara, ravnatelj Nadbiskupijskog Caritasa i Vikarijata Osijek. Nakon sto je đakonima progovorio o  važnosti Caritasa danas, izlaganje o svrsi, naravi te projektima Caritasa održala je Ivanka Domazet, dugogodišnja djelatnica Caritasa i voditeljica Centra za dijete.

Potom ih je ravnatelj Tukara vodio u različite ustanove koje djeluju u sklopu ili su u suradnji s Nadbiskupijskim Caritasom. Najprije su se uputili u Centar za nestalu i zlostavljanu djecu, gdje ih je primio koordinator Boris Radanović, koji ih je upoznao s načinom djelovanja Centra i projektima koje isti provodi. Centar djeluje 10 godina te ima značajnu ulogu u prevenciji nasilja i drugih oblika društveno neprihvatljivih ponašanja. Potom su se uputili u Pučku kuhinju, gdje ih je dočekala koordinatorica Maja Cindrić te ih upoznala s radom pučkih kuhinja. Također je izvijestila i o djelovanju Pučke kuhinje u Slavonskom Brodu te Vinkovcima.

Obilazak je nastavljen u Centru za dijete, gdje ih je dočekala Ivanka Domazet i predstavila djelovanje Centra. Ondje su đakoni, zajedno s ravnateljem i korisnicima, sudjelovali na odgojnom savjetovanju. Izlaganje je održala Mira Vego, koja je govorila je o ulozi oca u razvoju djeteta. Posljednja ustanova koju su posjetili bio je Centar za prihvat beskućnika. Ondje ih je primila voditeljica Olivera Balatinac. Susreli su se s korisnicima centra te imali priliku vidjeti u kakvim uvjetima žive i na koji način su organizirani oni koji su ostali na ulici, bez krova nad glavom. Ondje se trenutno nalazi 21 korisnik. Nakon posjete beskućnicima uputili su se u Vikarijat, gdje su se kratko sastali s ravnateljem Tukarom te razmijenili svoja promišljanja, zapažanja i utiske. Nikola Kaurin