Zahvalnica u Slavonskom Brodu prigodom završetka Godine milosrđa

SLAVONSKI BROD (TU) – Svečanu misu zahvalnicu prigodom završetka izvanrednoga Jubileja milosrđa predvodio je u nedjelju, 13. studenoga 2016. u večernjim satima u Župi i Svetištu Gospe Brze Pomoći u Slavonskom Brodu, kao mjestu jubilejskoga oprosta, u svojstvu nadbiskupova delegata mons. Luka Marijanović, kanonik u Đakovu. Uz domaćega župnika i dekana Ivana Lenića suslavili su domaći franjevci fra Marijan Kovačević i fra Josip Pasariček, te brodski župnici Andrija Djaković i grkokatolički župnik o. Aleksandar Hmilj. Asistencijom s dvojicom đakona i ministrantima je ravnao župni vikar Krešimir Čutura.

„Završetkom jubileja milosrđa nije nipošto završila naša kršćanska usmjerenost na življenje Božjeg milosrđa i ta snaga ne prestaje dalje djelovati u oblikovanju Crkve. Štoviše, Jubilej nam je otvorio srca i oči da bismo vidjeli gdje je potrebna veća prisutnost naše vjerničke zauzetosti i ljubavi da bismo se otvorili Božjem milosrđu“, ustvrdio je već u uvodu mons. Marijanović. Podsjetio je na mnoge vrijedne inicijative kroz Svetu godinu, te ustvrdio kako ona i dalje traje potkrijepivši to Isusovim navještajem u Evanđelju.

Osvrćući se na nedjeljna čitanja o dolasku Gospodnjem i njegovom Danu, nastavio je: „Iako je Isusova riječ oštra, ne smijemo je tumačiti kao prijetnju, jer riječ Božja je život, a život je dar kojega ne možemo izgubiti… Isusu je više stalo da usmjeri slušatelje, a i sve nas, bitnom stavu zauzimanja za zemaljske i evanđeoske vrednote i nade u budućnost dok ne svane Dan Gospodnji“, zaključio je mons. Marijanović pozivajući vjernike da promišljaju o Isusovom upozorenju hoće li kada dođe naći još vjere na zemlji, vjere da je Bog dobar, da je milosrdni Otac nebeski.

U prepunom pastoralnom centru vjernici su posebnom molitvom vjernika zahvalili Gospodinu za plodonosno vrijeme Godine milosrđa, za sve liturgijske i pastoralne susrete, karitativne inicijative i djela milosrđa, posebno za slavlja i prigode povezane sa sakramentom pomirenja i jubilejskim oprostom. Inače, kroz cijelu Svetu godinu osjetno se povećao broj vjernika koji je u ovom svetištu pristupao ispovijedi, a brojni su rado dolazili moliti milost oprosta kako osobno, tako se isto i zajedno činilo u mnogim prilikama, na lijepi i svečani način.

Na kraju mise uslijedio je „oprosni ophod“ u župnu i proštenišnu crkvu uz pjevanje jubilejskoga himna, a s postajom ispred same crkve, kada je mons. Marjanović blagoslovio nedavno obnovljeni križ kao spomen na Svetu godinu. Prolaskom kroz „vrata milosrđa“ i pjevanjem Marijinoga „Veliča“, zajedničkom molitvom oprosta i blagoslovom predsjedatelja zaključeno je ovo lijepo slavlje.

Misi je prethodila pjevana pobožnost Milosrđu Božjem, koju su animirali domaći pjevači pod vodstvom s. Monike Zvonarek, kao i pjevanje kod cijele mise i nakon nje. Isto su činili kroz devet dana uoči ovoga slavlja, napose „subotama milosrđa“, uz sudjelovanje lijepoga broja vjernika, domaćih i hodočasnika. U tim danima su posebno dojmljive bile „večeri milosrđa“, u kojima su sudjelovali prvopričesnici i krizmanici sa svojim roditeljima, te mladi. Obilježili su ih i drugi sadržaji, nadasve pristupanje sakramentu pomirenja i duhovnim razgovorima, što ostaje i dalje zadaća za služitelje ovoga svetišta i sve vjernike. B. Lukačević