Seminar za animatore i suradnike u pastoralu braka i obitelji

ĐAKOVO (TU) – U subotu, 12. studenoga 2016. godine, u prostorijama Katoličkoga bogoslovnog fakulteta u Đakovu održan je seminar za animatore i suradnike u pastoralu braka i obitelji. Tema seminara bila je „Novoizrađeni radni listovi – kritički osvrt, osobno promišljanje, analiza i ukazivanje na vid poboljšavanja pojedinog područja o kojima govore radni listovi“.

Pozdravnu riječ uputio je povjerenik za pastoral braka i obitelji Đakovačko-osječke nadbiskupije, vlč. Stanislav Šota te u uvodu predstavio program seminara koji se temelji na izradi radnih listova koji su iskorak za produbljivanje predbračnog tečaja za brak. Posebnu pozornost ukazao je na Papinu novu apostolsku pobudnicu o supružničkom i obiteljskom životu „Amoris laetitia“, koja u brojevima 205. i 206. govori o važnosti predbračnih tečajeva.

Prvo izlaganje imao je vlč. Krešimir Bulat koji je protumačio i približio Papina razmišljanja o naravi ljubavi koja se spominje u 4. poglavlju Pobudnice, a govori o bračnoj ljubavi. Bračna ljubav ima biblijsko i teološko utemeljenje. Biblijsko utemeljenje sadržano je u Hvalospjevu ljubavi (1 Kor 13 1-8), dok se teološko utemeljenje bračne ljubavi otkriva kroz sliku ljubavi Boga prema čovjeku, odnosno ljubavi Krista prema Crkvi. Ljudska ljubav je nesavršena, ali sakrament ženidbe namijenjen je usavršavanju te ljubavi. Papa ističe kako je brak dinamičan proces koji postupno vodi naprijed. Upravo ta dinamičnost predstavlja postupan i neprestan rast, odnosno sazrijevanje i rast ljubavi (braka). Toma Akvinski kaže kako „ljubav nema granice u rastu jer je dioništvo ljubavi Duha Svetoga koja je beskrajna“. Ipak, danas brak guši „kultura privremenog“, strah od statičnosti ljubavi koja dovodi do različitih kušnji (kušnja za povredom vjernosti).

U daljnjem izlaganju, vlč. Bulat istaknuo je na koji način Papa opisuje bračnu ljubav. Ona je realna i čini muškarca i ženu sposobnima da rastu, te ženidbom postaju opskrbljeni za ono što je potrebno za ljubav. Papa je uspoređuje s pravim prijateljstvom. Bračna ljubav znači neraskidivu isključivost i sveobuhvatnost, to je odluka koja obuhvaća čitav život. Isključivost znači voljeti jednu osobu, ne samo tijelo, već i njezin identitet. Ona je trajna i vjerna, zapečačena bračnim zavjetom. Radosna je jer želi širiti srce i razveseljavati drugoga što je predokus neba, kako veli Papa. Bračna ljubav očituje se djelima, izražava se grljenjem, ljubljenjem, dodirima, ali i riječima. Papa kao ključne izdvajaja riječi „izvoli, hvala i oprosti“. Također navodi kako je ljubav dijaloška. Bračna ljubav je emotivna, strastvena (životopisi svetaca kada opisuju ekstaze) i erotična (divljenje koje obogaćuje odnos supruga). Nježna je i kontemplativna jer prilazi osobi s poštovanjem i bez egoizma promatra drugoga. Brak je dugotrajan i svaki dan treba donijeti odluku za drugoga, time bračna ljubav biva lijepa i obnavlja se. Iznad svega bračna ljubav je plodna jer uvijek daje život. Predavač svoje izlaganje završava ističući kako bračna ljubav ne bi imala tu snagu i dubinu bez poziva Duha Svetoga da je nadahnjuje.

U drugom dijelu seminara voditeljica Bračnog i obiteljskog savjetovališta Suzana Matošević temom „Kako motivirati zaručnike na dijalog?“ predstavila je izradu radnih listića za zaručnike. Novoizrađeni radni listići bili su primijenjeni na jednom zaručničkom tečaju nakon čega je voditeljica iznijela kritički osvrt. Predstavljeni su i primjeri novog loga koji bi se našli na radnim listićima.

Nakon predavanja uslijedio je rad u skupinama. Parovi su bili podijeljeni u tri skupine u kojima su detaljnije analizirali radne listiće i predlagali eventualne preinake istih. Svaki rad u skupinama trajao je sat vremena. Seminar je završio plenumom i zahvalnom molitvom koju je predvodio vlč. Šota. Manuela Kokić