Dan čašćenja Gospi Brze Pomoći

SLAVONSKI BROD (TU) – Pod geslom „O vodi, Majko, u raj nas svome Sinu uskrslom!“ proslavljen je u utorak, 8. studenoga Dan čašćenja Gospe Brze Pomoći u njezinu svetištu u Slavonskom Brodu. Na svih pet misnih slavlja, kao i na središnjoj hodočasničkoj misi, koju je predvodio fra Ivica Jagodić, župnik u Vukovaru 1 i dekan Vukovarskoga dekanata, na poseban se način molilo Božje milosrđe na sve žrtve Vukovara o 25. obljetnici vukovarske tragedije, kao i za sve ostale žrtve Domovinskoga rata.

Govoreći o Mariji, našoj Nebeskoj Majci, fra Ivica je progovorio i o dostojanstvu žena – majki, napose onih majki koje su u vrijeme Domovinskog rata, svjesne da je molitva naša najveća snaga, u našim crkvama i trgovima molile krunicu. „Svi smo tada molili krunicu oslonjeni na Mariju i njezin zagovor. Promatrali smo je ne samo kao Isusovu, nego i našu majku, jer znali smo da njezina snaga nije u sili, nego u vjeri. Zato je ona Majka milosrđa, svjetionik za preobrazbu svijeta i osvježenje. Ona je obraćenje naše vjere. Po Mariji povjeravamo i preporučujemo Božjem milosrđu ozdravljenje našega napaćenog naroda, tolikih obitelji i pojedinaca od rana stradalničkih godina, koje još uvijek povijamo. To stavljamo i molimo Gospu Brze Pomoći da moli za nas“, poručio je među ostalim propovjednik fra Ivica.

Na poziv domaćeg župnika preč. Ivana Lenića još dvije mise toga dana predvodili su vukovarski franjevci: fra Vjenceslav Janjić, župnik u Vukovaru 2 i fra Ante Perković na službi u Našicama, dionik vukovarskog stradanja, inače Brođanin. „Jubilejsko hodočašće“ brodskih župa sv. Nikole Tavelića – Jelas i sv. Josipa Radnika – Krajiška bilo je pod misom u 17 sati. B. Lukačević