Preminuo o. Albert Thielemeier, CSSp

ĐAKOVO (TU) – U srijedu, 9. studenoga 2016., u bolnici u Neussu u Njemačkoj, u 90. godini života i 57. godini svećeništva, preminuo je pater Albert Thielemeier, CSSp, dugogodišnji župnik i župni vikar Župe sv. Antuna Padovanskog u Podvinju te bolnički kapelan u Općoj bolnici „Dr. Josip Benčević“ u Slavonskom Brodu. Sprovodni obredi patera Alberta biti će u četvrtak, 17. studenoga 2016. godine u Knechstedenu pokraj Kolna u Njemačkoj.

Životopis

Pater Albert Thielemeier je rođen 1927. godine u Westenholtzu kod Delbrückea u Njemačkoj. Nakon osnovne škole, izučio je za električara. Potom je ušao u Klasičnu gimnaziju Duha Svetoga u Menden/Sauerlandu koju su vodili oci Spiritanci.

Odlučuje postati misionar te ulazi u jednogodišnji novicijat misijske Družbe Duha Svetoga. Nakon novicijata nastavlja studij filozofije i teologije na Teološkom fakultetu Spiritanaca u Knechtstedenu kod Neussa, a potom i na Papinskom sveučilištu Gregoriana u Rimu.

Dana 17. srpnja 1960. godine biva zaređen za svećenika u Knechtstedenu. Nakon ređenja poglavari ga šalju na daljnji studij u Belgiju, na Katoličko sveučilište u Löwen. Po završetku tog studija postaje docentom filozofije na Teologiji u Knechtstedenu i u Frankfurtu.

Godine 1969. imenovan je provincijalom njemačke provincije misijske Družbe Duha Svetoga, a 1974. godine pozvan je na službu generalnog asistenta u Generalatu Kongregacije Duha Svetoga u Rimu. Kao redovnički poglavar redovito je u više navrata posjećivao svoju subraću misionare u raznim zemljama Afrike, Sjeverne te Južne Amerike. Kako sam kaže, najviše  je bio dirnut posjetom u bivšem Zairu, danas Kongu, gdje je tijekom tamošnjeg građanskog rata 1961. dvadesetero mladih Spiritanaca izgubilo živote poradi Krista. Njihova mučenička krv potaknula je mnoge mladiće na misijsko poslanje.

Godine 1981. General Reda šalje (tada 54-godišnjega) patera Alberta u naše krajeve. Njegova je zadaća bila raditi na misijskoj animaciji i duhovnim zvanjima. Punih 27 godina (od 1983.) bio je na službi u Đakovačko-srijemskoj biskupiji, danas Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji: najprije dvije godine kao pastoralni suradnik u Župi sv. Nikole u Sikirevcima te kroz gotovo 30 godina (9 godina kao župnik, 16 godina kao župni vikar i 5 godina umirovljeništva) u Župi sv. Antuna Padovanskog u Podvinju (Slavonski Brod).

Osam godina pater Albert vršio je i službu bolničkog kapelana u Općoj bolnici „Dr. Josip Benčević“ u Slavonskom Brodu.

Tijekom svog boravka u Hrvatskoj pater Albert se uvelike trudio na planu buđenja novih svećeničkih i redovničkih zvanja te podizanja odgovornosti svih vjernika za ostvarenje misijskog poslanja Crkve. Bio je i član Druge biskupijske sinode đakovačke i srijemske. Dana 16. svibnja 2011. proglašen je počasnim građaninom grada Slavonskog Broda za 50 plodonosnih godina misništva služeći čovjeku i Crkvi.

Pokoj vječni daruj mu Gospodine!