Obilježavanje 120. obljetnice DVD-a Otok

OTOK (TU) – U nedjelju, 6. studenoga 2016. na svečanoj misi u župnoj crkvi sv. Antuna Padovanskog proslavljena je 120. obljetnica osnutka i kontinuiranog djelovanja DVD-a Otok. Misu je predvodio župnik, preč. Antun Knežević, a uz veliki broj vjernika nazočili su i predstavnici Vatrogasne zajednice RH i društvenopolitičke zajednice Vukovarsko-srijemske županije i Grada Otoka, predvođeni  gradonačelnikom Josipom Šarićem.

Na početku misnog slavlja župnik Knežević pozdravio je sve vjernike, a osobito slavljenike – otočke vatrogasce i čestitao im obljetnicu te uputio nekoliko prigodnih riječi o radu i djelovanju otočkog DVD-a. Naglasio je da vatrogastvo u našim krajevima ima dugu i važnu tradiciju, što, uostalom, pokazuje i ova visoka obljetnica, i značajnu ulogu u životu ljudi.  „Vatrogasci su oni koji spašavaju našu imovinu ako je ugrožena, spašavaju i naše živote, često i po cijenu vlastitoga. Naši vatrogasci su se doista pokazali u svojem djelovanju koje je u potpunosti u skladu s njihovim geslom ‘Vatru gasi, brata spasi’. Svaki čovjek je brat, svakom čovjeku treba pomoći ako je u nevolji. Oni su to dokazali sudjelujući u Domovinskom ratu, u požarima na obiteljskim imanjima i kućama, u velikoj poplavi 2014. godine kad su prvi pritekli u pomoć stradalnicima i još puno toga što se ne može nabrojati. Osim toga vjerni su suradnici župne zajednice i redoviti čuvari Kristova groba”, naglasio je župnik te zaželio da ih i dalje svojim zagovorom prati njihov zaštitnik, sv. Florijan.

Dobrovoljno vatrogasno društvo u Otoku je osnovano u svibnju 1896. godine, a registrirano na blagdan sv. Antuna Padovanskog 13. lipnja iste godine. Na proslavi tridesete obljetnice rada i djelovanja Društva u župnoj crkvi sv. Antuna vlč. Ivan Radić posvetio je zastavu Društva. Ovo Društvo uglavnom je surađivalo s Crkvom i župnom zajednicom; nekad više, nekad manje – što je ovisilo o političkim prilikama i pritiscima. U doba komunizma te veze su bile otežane, gotovo zabranjene. Aktivno je bilo uključeno u Domovinski rat, a nakon njega opet se razvijala bliska suradnja sa župom i župnom zajednicom i svi članovi su uvijek spremni na svaki način priskočiti u pomoć. Mira Bošnjaković