Nadbiskupijska smotra zborova u Vukovaru

VUKOVAR (TU) – Nadbiskupijski ured za crkvenu glazbu Đakovačko-osječke nadbiskupije organizirao je u subotu, 5. studenoga 2016. godine, Smotru crkvenih zborova za osječku i vukovarsku regiju. Pozivu se odazvalo trinaest zborova. Smotra je održana u župnoj crkvi sv. Filipa i Jakova u Vukovaru, a u ime domaćina nazočne je pozdravio župnik, gvardijan i dekan Vukovarskog dekanata fra Ivica Jagodić.

Nazočne, njih oko pet stotina, pozdravio je i organizator mo. Ivan Andrić. „Upravitelj Palestine Plinije Mlađi, tek nekoliko godina nakon Kristova Uskrsnuća, piše pismo caru u Rim i u tom ga pismu pita kako bi se trebao ponašati prema kršćanima kojih je iz dana u dan sve više i više. S obzirom da car nije znao tko su to kršćani, upravitelj ih u tom pismu ovako predstavlja. ‘To su ljudi koji se sastaju  u jedan određeni dan kako bi pjevali pjesme nekom Isusu Kristu kojeg štuju kao Boga!’…Vjerujem da je ovo jedna od najljepših definicija nas kršćana“, naglasio je maestro Andrić, te dodao: „Mi smo vjernici koji pjevaju o tajnama u koje vjerujemo!“

Uslijedio je nastup prijavljenih crkvenih zborova. Svaki zbor morao je izvesti dvije skladbe. U obveznom dijelu programa trebala je biti izvedena jedna sakralna skladba skladatelja prof. akademika Anđelka Klobučara koji preminuo ove godine, a druga skladba bila je po slobodnom izboru iz sakralne crkvene baštine.

Čast da otvori Smotru pripala je zboru Župe sv. Mihaela, arkanđela, iz Donjeg Miholjca. Zbor se  na početku predstavio pjesmom „Zdravo budi Križu sveti“ (A. Klobučar), a potom himnom Jubileja milosrđa „Milosrdni kao Otac“. Za orguljama bila je s. Deodata Kočonda, a dirigirala je prof. Silvija Ježić- Knežević. Potom je nastupio zbor Župe sv. Obitelji iz Osijeka, koji su izveli Pokajnički čin (A. Klobučar) i Evo Krista (S. Topić), pod ravnanjem dirigenta Franje Janca.

Zbor Župe Bezgrešnog Začeća BDM iz Valpova predstavio se skladbama Rosite nebesa (A. Klobučar) i Gospe ribara, težaka (N. Krpetića), a dirigirala je s. Danijela Škoro. Uslijedio je nastup zbora Župe sv. Martina, biskupa, iz Belog Manastira, pod dirigentskom palicom Gabriele Feher, magistrice glazbe. Oni su izveli skladbe: Ja sam Pastir dobri i Poznate li njega, posvećenu don Boscu.

U središnjem dijelu Smotre nastupio je konkatedralni zbor Župe sv. apostola Petra i Pavla iz Osijeka. Njih je vodila s. Branka Čutura. Njihova prva skladba bila je Isus Krist (A. Klobučar), a druga Alleluia (R. Manuel).

Svojevrsno „vatreno krštenje“ imao je zbor Župe sv. Martina, biskupa, iz Bošnjaka, kojima je ovo bio prvi nastup na nekoj crkvenoj smotri, a došli su zajedno sa župnikom Josipom Filipovićem. Oni su se publici predstavili pokajničkom pjesmom Gospodine smiluj se iz Hrvatske pučke mise i pjesmom Dođite živome vrelu, zajedničkom djelu Milosrdnih sestara sv. Križa iz Đakova Mariangele Žigrić i Svjetlane Paljušević. Dirigentica je bila s. Marija Bajić. Zbor Župe Presvetog Imena Marijina iz Donjeg grada u Osijeku dopratio je također župnik  Ivan Jurić, a dirigentsku palica držao je Jure Smajić. Zbor je izveo skladbu A. Klobučara Zdravo budi Marijo, u obradi M. Martinjaka i Pjevajte Gospodinu P. Wagnera.

Voditeljica s. M. Serafina Funarić iz Iloka dovela je crkvene  pjevačice i pjevače koji su se predstavili također s dvjema skladbama: Gospodine, ti si poslan izliječiti srca slomljena i Evo me u domu Tvome, autorice Marije Matanović. Slavljenički zbor Župe sv. Josipa radnika iz Belišća, koja ove godine slavi 50. obljetnicu postojanja, nastupio je pod dirigentskom palicom Želimira Sušića, a izveli su skladbe Rosite nebesa i Ubi caritas Ole Gjeilla.

Iz vukovarske gradske četvrti Borovo naselje stigao je zbor Župe sv. Josipa radnika. Predvodio ih mag. glazbe Danijel Služek, a predstavili su se skladbama Zdravo budi Marijo i Klanjam ti se smjerno Franza Schuberta. U glazbenoj pratnji mogle su se čuti orgulje, flauta i violina koje su svirale mlade umjetnice.

Iz susjednih Vinkovaca stigla su dva župna zbora. Prvi se predstavio zbor Župe Presvetog  Srca Isusova, koji je izveo skladbe Zdravo budi Marijo i božićnu pjesmu Gloria (Iznad naših se poljana). Crkveni zbor najstarije vinkovačke župe sv. Euzebija i Poliona predstavio Klobučarevim skladbama Gospodine (za tri nejednaka glasa) i himnom Jubileja milosrđa Milosrdni kao Otac. Dirigentice su bile Blanka Alviž i Dubravka Vukovarac.

Domaći zbor Župe sv. Filipa i Jakova predstavio se skladbama Svet iz Hrvatske pučke mise i Vesel’te se u Gospodinu (Laetamini in Diomino autora Fr. Angela), pod ravnanjem s. Mirele Štraub.

Organizatori su se na kraju zahvalili svim sudionicima i podijelili im zahvalnice, kao pisani spomen na ovu smotru. Vjenceslav Janjić