Spomendan sv. Huberta u Osijeku i Punitovcima

Osijek – U osječkoj je donjogradskoj župnoj crkvi Preslavnoga Imena Marijina misnim slavljem svečano obilježena jubilarna 20. proslava spomendana svetoga Huberta, zaštitnika lovstva i lovaca. Uoči svete mise najprije je na donjogradskom trgu uprizorena legenda o susretu svetoga Huberta s jelenom, nakon čega je uslijedilo Hubertovo obraćenje. Uprizorenje je kao narator vodio glumac osječkoga HNK-a Mario Rade.

Potom se sedamdesetak lovaca, predstavnika lovačkih udruga Osječko-baranjske županije, odjevenih u svečane lovačke odore, u dugačkoj procesiji uz baklje i lovačke barjake svojih društava uputilo ulicama Donjega grada u župnu crkvu. Tri su društva organizatori cijele proslave: Lovački savez Osječko-baranjske županije, Lovačka udruga Osijek i Hrvatsko akademsko lovačko društvo „Josip Juraj Strossmayer“. Na početku misnog slavlja obraćajući se okupljenim lovcima i nazočnim župljanima, čelni je organizator proslave i predsjednik HALD „J. J. Strossmayer“, dr. sc. Tihomir Florijančić, u pozdravnoj riječi dobrodošlice istaknuo kako je to prvi put da se proslava održava u Osijeku, a okuplja lovce iz cijele županije te njihove goste – lovce iz susjedne Mađarske.

Misno slavlje predvodio je župnik i dekan vlč. Ivan Jurić, koji je najprije zahvalio lovcima što su svoju vjeru javno posvjedočili noseći svjetleći križ u jelenskom rogovlju u svečanom ophodu ulicama Osijeka. U homiliji je istaknuo kako lovci nisu zaljubljenici samo u lov nego i u prirodu, a ona je Božje djelo, stoga oni u prirodi najsnažnije osjećaju blizini Stvoritelja. Prirodu trebamo iskorištavati sa zahvalnošću, mudrošću i poštovanjem. I upravo su lovci pozvani na očuvanje prirode, na izgrađivanje vlastite ekološke svjesnosti, koja je zaživjela još u nazorima našega najpoznatijega biskupa-lovca, Strossmayera, upravo u njegovu bavljenju lovom.

Misnu je liturgiju svojim pjevanjem uzveličao Zbor mladih PIM, a posebno su dojmljivi bili  taktovi lovačke koračnice koju je skladno izveo lovački kvartet rogista.  D. Smajić / Foto: D. Šafarik

Punitovci – Članovi Lovačkog društva Općine Punitovci 5. studenoga svečano su proslavili svog zaštitnika sv. Huberta. Slavlje je započelo ophodom kroz dio sela Josipovca i Punitovaca do crkve sv. Ladislava, kralja, uz nošenje zastave društva i hrvatske zastave  s upaljenim bakljama i raspela među jelenskim rogovima.

Misno slavlje predvodio je župnik Đurica Pardon, a među ostalima je nazočila načelnica Općine Jasna Matković i tajnik Lovačkog saveza Osječko-baranjske županije Zlatko Andrašević.

„Druženje s prirodom i briga za životinje, međusobno prijateljstvo i vrijeme kad se u prirodi i samoći može razmišljati o sebi i svojem životu, može ne samo lovce, već i sve nas,  dovesti bliže Bogu, da i mi svoj život posvetimo brizi za druge, da činimo više dobra bližnjima i tako pronađemo i sačuvamo smisao i radost života. Biti odgovoran prema prirodi, njegujući čuvajući i braneći život u njoj, znači biti odgovoran prema ljudima i prema Bogu“, rekao je među ostalim župnik u homiliji.

Na kraju misnog slavlja predsjednik Lovačkog društva Josip Konjušak uručio je župniku knjigu „Lovci Hrvatske“. M. Knežević