Akcije žena Župe Punitovci za obnovu fasade crkve

PUNITOVCI  (TU) – Punitovačka Udruga žena „Punitovčanke“, koja broji dvadesetak članica, upriličila nakon misnog slavlja u nedjelju 30. listopada pred župnom crkvom sv. Ladislava, kralja prodaju kolača, kiflica, rezanaca i cvjetnih aranžmana u korist vanjskog uređenja i obnove crkve, te tom prigodom prikupila 1.270 kn.

Župnik Đurica Pardon zahvalio je svima koji svojim prilozima pomažu da se uredi  i obnovi vanjski dio crkve s tornjem, a ovoga dana napose Udruzi žena „Punitovčanke“, rekavši kako je njihova današnja akcija lijep primjer zajedništva. Također, zahvalio je i članicama Žive krunice ove župe, zajedno s filijalama Jurjevac i Josipovac Punitovački, koje su zajedno priložile iznos od 1.840 kuna.

Radovi na obnovi fasade župne crkve u Punitovcima započeli su prije mjesec dana. Obnovi se prišlo zbog dotrajalosti fasade, posebno s istočne strane. Ujedno će se popraviti i urediti oštećena limarija tornja. U financiranju sudjeluju Općina Punitovci i Đakovačko-osječka nadbiskupija, uz pomoć Osječko-baranjske županije i nezanemarive priloge župljana.

Zadnje uređivanje fasade župne crkve obavljeno je sedamdesetih godina, u vrijeme župnikovanja preč. Petra Markovca, koji je nekoliko godine prije dao obojiti crkvu iznutra i poduzeo akciju horizontalnog presijecanja crkvene zgrade te na taj način, zaustavivši rast kapilarne vlage u zidovima, stvorio uvjete za temeljitu obnovu. Temeljita obnova krova učinjena je 2000. godine za vrijeme župnika Mate Gašparovića. Dolaskom župnika Đurice Pardona prije 15 godina uređena je najprije sakristija, postavljeno je podno grijanje u crkvi kao i pločice, izmijenjene su i dodane električne instalacije, a 2007. crkva je oličena. Ukrašavanje je izveo crkvo-slikar Ivan Ambrošić iz Sombora koji je prije gotovo 30 godina sa svojim ocem ličio ovu crkvu. Mirko Knežević