Biskup Ivan Ćurić uveo u službu novog župnika osječke Župe Uzvišenja sv. Križa Ivana Jurića

OSIJEK (TU) – U osječkoj Župi Uzvišenja sv. Križa u Retfali održan je, 28. kolovoza, liturgijski obred uvođenja u službu župnika Ivana Jurića, upriličen zajedno sa svečanim euharistijskim slavljem kojim je predsjedao pomoćni biskup Ivan Ćurić. Slavlje je pratio župni zbor uz ravnanje s. Vianee Pezer i orguljsku pratnju Antuna Ivankovića, suslavio je novi župni vikar Florijan Zagorščak, a s ministrantima su posluživali bogoslovi Aron Čeke i Darko Enrich, retfalački župljani.

Bogoslov Čeke pročitao je dekret nadbiskupa Đure Hranića o imenovanju te je uslijedila obnova svećeničkih obećanja novoga župnika Jurića ispred oltara, blagoslovna predsjedateljeva molitva i simbolična predaja ključeva župne crkve.

Biskup Ivan: Propitivati nam se kako se odvija naš hod u svjetlu vjere

Biskup Ivan je u svojoj propovijedi među ostalim govorio oko čega se okuplja župna zajednica i što joj je u središtu, koje su ‘glavne koordinate’ župnoga života, naglašavajući kako se svi moraju sjetiti da župna zajednica treba živjeti osobito na trima područjima, skrbeći da se sadržaj i oblici aktivnosti u župi uvijek ostvaruju na redoviti način. „Prije svega tako da se propitujemo na koji se način odvija naš hod u svjetlu vjere. To je ono što stavljamo pod pojam evangelizacije, a to znači koliko nam je život prožet Radosnom Kristovom riječju, evanđeljem. Koliko je naš život pojedinačni i zajednički natopljen Kristovim navještajem? Drugo, jako važno, je graditi svoj život u evanđelju. Kako? U svetim susretima. Prije svega u slavlju euharistije, u nedjelju, u dan Gospodnji. Kad slavimo sakramente, slavimo otajstva. Slavimo događaj našega spasenja, prvi i najvažniji događaj, Kristovu smrt i njegovo uskrsnuće. Mi ne priređujemo nikakve priredbe na našim nedjeljnim okupljanjima i susretima. Prije svega tu obnavljamo događaj našega spasenja i molitveni život. Treće su djela ljubavi. Što je s mojim djelima ljubavi, što je sa svjedočanstvom ljubavi, ljubavi prema siromasima, odbačenima, obespravljenima, onima za koje društvo kaže da su beskorisni, a nama nisu? Nasljedujemo Krista i jedni drugima smo potrebni podrške i potpore“, rekao je biskup Ivan.

Župljane ove župe je potaknuo: „Nikada nemojte zaboraviti vrijedna svjedočanstva, vrijedna nastojanja i žrtve onih koji su se ugradili u dosadašnji život ove župe! Hodite ne zaboravljajući vaše dosadašnje župnike, župne vikare, redovnice, župne suradnike, sve Kristove vjernike jer se po njima vidi kako se ova župa razvijala, danas postoji i živi u jako vrijednim vjerničkim krugovima, živim zajednicama… Ne zaboravimo i na prethodnoga župnika Ivicu Martića, koji je u vašu veliku i zahtjevnu župu unio ljubav i svoje osobne kreativnosti usmjeravajući život ove župne zajednice, no, na žalost, bolest ga je zahvatila i na bolovanju je. Molimo za njega, da ga Gospodin osvježi, okrijepi na daljnjem životnom putu.“

Biskup je potom predstavio svećenički put vlč. Jurića, koji dolazi u retfalačku župu iz osječke donjogradske župe Preslavnog Imena Marijina gdje je proveo 18 godina kao graditelj, obnovitelj i neumorni župni pastir. Usporedno sa župničkom službom, razvija apostolat služenja u Cenacolovoj obitelji, te 2002. ustrojava Zajednicu Cenacolo u Šarengradu koja djeluje do 2019. kada seli u Aljmaš i Ivan Jurić je i danas duhovnik bratovštini Gospe od Utočišta u Aljmašu.

Nakon homilije, novi je župnik položio ispovijest vjere, a poslije pričesti zajednički je izmoljena „Molitva za vlastitoga župnika“. Predstavnica župe Nevenka Špoljarić pozdravila je biskupa Ivana, župnika Jurića i vikara Zagorščaka, koje su cvijećem darivale župljanke Danijela Šandor, Ivana Lendić i Valentina Pavić. U pozdravnoj dobrodošlici župniku Juriću, rečeno je i ovo: „Po velikim ste djelima prepoznati u svojemu svećeničkom poslanju te se nadamo da ćemo se uzajamno obogatiti, a mi od Vas učiti. Tu smo na istomu Putu za Vas, kao što su naši djedovi i bake bili s prvim župnikom Željkom Pavličićem i gradili živu Crkvu, a s njima svaki pastir: Antun Jarm, Helmut Schumacher, Pavo Vukovac i Ivica Martić, ugradili sebe u 61-godišnji život župe… Uzdamo se da ćemo uz Vas imati molitvenog ratnika, kakav bi svaki vjernik trebao biti i nastaviti, usprkos svim izazovima današnjice, imati povjerenje u jedinoga Boga, Oca našega i Spasitelja.“ Također, dobrodošlica je izrečena i novom župnom vikaru Zagorščaku.  

Župnik Ivan Jurić: Molite za mene da vam budem dobar župnik

Naposljetku je sabrane pozdravio novi župnik Jurić, kazavši kako će nova služba za njega biti izazov i podstrek da se trudi svim silama, iskreno i predano, služiti vjernicima. „Cijelo moje svećeništvo, koje je ogrnuto s 32 godine službe, vezano je uz Osijek gdje dolazim uoči Domovinskog rata u katedralu za kapelana, zatim u Župu sv. Luke u Josipovcu., gdje sam imao dužnost, a sada mogu reći i čast osnivati i formirati novu mladu župu, gradeći crkvu, pastoralni centar… potom slijedi Donji grad, a danas Retfala. Osijek mi je prirastao srcu i postao sam dio njega, radujem se da svoje svećeničko poslanje nastavljam dalje u ovom gradu. Poznata mi je ova župa i mnoštvo ljudi s kojima sam se od mladosti, kao osječki svećenik, susretao. Osjećam sada na novom početku da sam došao opet k svojima, ‘došao svoj svojima’. Iako sam u zrelim godinama života, u meni se budi nova snaga, novi život želim ga, vođen Duhom Svetim, prenositi i na sve koje će mi Gospodin poslati na životni put. Molim danas Boga, a i vas, braćo i sestre, pozivam da sklopite ruke i molite za mene da vam budem dobar župnik, Božji pastir, prijatelj i brat u Isusu koji me pozvao da ga svakodnevno živoga u svetoj euharistiji vama posredujem  i donosim.“

Prije završnoga blagoslova župljanima se predstavio novi župni vikar. Nevenka Špoljarić