23. smotra crkvenog pjevanja

VOĐINCI (TU) – U nedjelju, 21. kolovoza 2022., u okviru programa 25. susreta naroda i kultura u organizaciji „Družine“ iz Zagreba, u župnoj crkvi u Vođincima održana je 23. smotra crkvenog pjevanja. Program je započeo svečanim večernjim misnim slavljem koje je predvodio preč. Ante Šiško, a animirao zbor mladih „Glas srca“. Misno slavlje započelo je ulaznom procesije župnika, ministranata i sudionika smotre.

U prigodnoj homiliji župnik Ante istaknuo je kako u Katoličkoj Crkvi nema stranaca i kako njeni članovi, bilo gdje u svijetu gdje djeluje Katolička Crkva, dolaze doma. „Isus svakoga od nas pita poznajemo li ga zaista i jesmo li spremni staviti Ga na prvo mjesto u životu. Vrata do Kraljevstva nebeskog vrlo su uska, jesmo li spremni odreći se nekih nebitnih stvari kako bismo mogli proći?“, pitao je župnik i istaknuo kako treba razmišljati o spasenju i odabrati kroz koja vrata ćemo proći.

Nakon misnog slavlja uslijedila je smotra. Program je otvoren ulomkom iz knjige Josipa Jerkovića – Hrvatski pjevački amaterizam u zrcalu, čime su slušatelji upoznati s važnšću i ljepotom crkvene glazbe. Nastupile su Bošnjačke snaše i ŽPS „Branimir“ iz Bošnjaka pjesmama Danak svaki Božjoj Majci, Čuj nas, Majko i Draga Gospo bošnjačka. Zatim su nastupili članovi Tamburaške škole KUD-a „Hrvatska čitaonica“ iz Selaca Đakovačkih uskrsnom pjesmom Uranile tri Marije. Na kraju su nastupili Gutenberg Hounye i Herman Kodjo, bogoslovi Đakovačko-osječke nadbiskupije iz Benina (Porto Novo). Pjevali su pjesme Pater noster, Salve Regina, Mater misericodie te uz pratnju svih prisutnih slušatelja Zdravo Djevo. Na kraju su uz ples otpjevali Non dagbe malia na materinskom jeziku.

Na kraju programa voditeljica Matea Miličić, mag. theol. i dr. sc. Manda Svirac zahvalile su svim pjevačkim skupinama i organizatorima te im podijelile prigodne zahvalnice. Svi sudionici i svi okupljeni vjernici na kraju su zajednički zapjevali pjesmu Kraljice svete krunice. Tena Faletar/foto: Ruža Keser