Oproštaji župnika i župnih vikara

OSIJEK/CERNA (TU) – Dekretima o razrješenjima i imenovanjima svećenika u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji župnici i župni vikari dobili su nove službe koje će preuzeti s datumom 24. kolovoza. Po odlasku iz dosadašnjih župa slavili su oproštajne mise s vjernicima koji su im iskazali svoju zahvalnost.

Osijek

U ponedjeljak se donjogradska župna zajednica Župe Preslavnoga Imena Marijina, oprostila od svog dugogodišnjeg župnika, preč. Ivana Jurića te župnog vikara, vlč. Nine Perice. Župnik Jurić u ovoj je župi „dočekao punoljetnost“. Među svojim Donjograđanima, kako je istaknuo, proveo je osamnaest plodonsnih godina. S vjernicima se oprostio tijekom svečanoga misnog slavlja prigodnim riječima, a nije ni suza nedostajalo. Svom dosadašnjem župniku, Donjograđani su uz prigodan govor, poklonili i veliku umjetničku sliku donjogradske župne crkve s posvetom. Uz župnika Jurića, koncelebrirao je župni vikar Nino Perica. On je u župi proveo dvije godine te je svojim prisustvom i duhovnošću obogatio Donjograđane. Sama djela naših duhovnih pastira govorila su više od riječi tijekom svih ovih godina, i oni će zauvijek ostati zabilježeni u životu donjogradske župe.

Nakon misnog slavlja, preč. Jurić i vlč. Perica do Pastoralnog centra, gdje je bila priređena zakuska uz tamburaše, ispračeni su uz gromoglasni pljesak velikog broja župljana te špalir s bakljama nogometaša Olimpije i ministranata, što je bilo posebno iznenađenje.

Župljani župe „Preslavnog Imena Marijina“ zahvaljuju svojim svećenicima što su ih sve ove godine vodili Kristovim putem, a ujedno pozdravljaju i novog župnika vlč. Filipa Perkovića te župnog vikara Nikolu Klemena, ovogodišnjeg mladomisnika.

Mirena Zake/foto: Danijel Šafarik

Cerna

Vlč. Krešimir Jukić, dosadašnji župnik Župe sv. Mihaela arkanđela u Cerni i filijale sv. Joakima i Ane u Šiškovcima oprostio se u nedjelju, 21. kolovoza sa svojim župljanima jer je nakon osam godina dobio premještaj u Župu Duha Svetoga u Nuštru.

Župljani oba mjesta, unatoč kiši, oprostili su se sa svojim župnikom sudjelujući na oproštajnom misnom slavlju u velikom broju, a u svom oproštajnom govoru istaknuli su radišnost, kreativnost i aktivnost vlč. Jukića, što je potaknulo brojne mještane da se uključe u život župe, a onda i da u većem broju sudjeluju u misnim slavljima, uključe se u molitvene grupe i karitativni rad župe.

„Nikada nismo imali toliko čitača, tri zbora, djecu koja su aktivna u župi…“, istaknuli su vjernici te zahvalili vlč. Jukiću i na obnovi obje crkve – i u Cerni i u Šiškovcima. „Cijenili smo radove koje ste inicirali, a koji su onda postali slika naše župe i našega mjesta… hvala Vam na tome“, rekli su i posebno naglasili obnovu Graca te pandemijsku godinu tijekom koje su na otvorenom, unatoč kiši, snijegu, hladnoći slavili misna slavlja u jednakom broju – kao da su mise u toploj crkvi.

„Vaše zdravlje postalo je i naša briga, baš kao što ste i Vi zajedno s nama dijelili sve naše bolesti, požare, nesreće… molili ustrajno kad je trebalo, plakali s nama kad smo ispraćali sumještane, jednako se i veselili svim našim radosnim trenucima. A mi se nikada nismo toliko smijali za vrijeme misnog slavlja, s nestrpljenjem smo čekali svaku nedjelju“, rekli su vjernici Cerne i Šiškovaca vlč. Jukiću te mu poželjeli jednako dobre suradnike i vjernike u novoj župi, a novom župniku vlč. Damiru Stanić poželjeli su dobrodošlicu u župu. Marija Jozić

Osijek

Retfalačka župa Uzvišenja sv. Križa u Osječkom zapadnom dekanatu, osnovana 1961. godine i po broju župljana jedna od najvećih u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji, na nedjeljnjim se pjevanim euharistijskim slavljima 21. kolovoza zahvalno oprostila od župnika vlč. Ivice Martića i župnoga vikara Krešimira Iljazovića, obojice rođenih u Slavonskom Brodu.

Župljani i župne skupine zahvali su vlč. Ivicu Martiću, podsjetivši kako je pastirsko vodstvo retfalačke župe svečano preuzeo 28. kolovoza 2016. godine, kada je novoga župnika u službu uveo đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić.

„Bogu zahvalni za trenutke vašega služenja, radosni smo što svatko, u svojemu poslanju žive Crkve djelima ljubavi u župnoj obitelji, može opisati župnika Ivicu riječju: odgovoran, revnostan, brižan, poticajan, ozbiljan, kreativan, dosljedan, suosjećajan, nasmijan i tužan, emotivan, naš mudri učitelj običan, a ne običan… u Kristu i po Kristu naš brat Ivica, velik u evangeliziranju – malen u kućnim papučama kod obitelji u pastoralu braka i obitelji u župi i u Osijeku. Zauzeto ste gradili „vidljivu i nevidljivu Crkvu“. Vidljivu u uređenju crkve i pastoralnih prostora, oplemenjivanju interijera, sagrađenoj župnoj kući… no najvažnije podizali ste iz temelja, zidali i nadograđivali živu Crkvu, a to smo svi mi. Hvala na svemu!… S vama je, župniče Ivice, župa procvjetala, plakala i smijala se, župljani se vraćali na Kristov put… Baš će nedostajati, Vaš glas u prepunoj crkvi! Naš vlč. Ivice, neka Vam je sretno, ma gdje, jer s Gospodinom jeste. Uvjereni smo da ćete i nadalje osobnim životom pjevati, kao što glasi i današnja antifona psalma: Pođite po svem svijetu, propovijedajte evanđelje!“ Zahvalni: Redovnička zajednica Sestre naše Gospe, župno Pastoralno i Ekonomsko vijeće, Župni zborovi (veliki, dječji i zbor mladih) i voditelji, župne katehete i vjeroučitelji, liturgijski čitači, ministranti, djelitelji svete pričesti, skupljači milostinje, Župni Caritas, Zajednica sv. Marte, Zajednica Milosrdni Otac, Zajednica Vjera i Svjetlo – Plamen ljubavi, bračni parovi Zajednice bračnih susreta, molitelji Pokreta žive krunice, župni štovatelji Marije Majke Triput Divne te župljani koji pastire prate molitvom na svećeničkom putu“, pročitali su Nevenka Špoljarić (ŽPV) i ministrant Fran Mijić koji je u ime župe naglasio: „Hvala vlč. Krešimire za zajedničke korake s Kristom Gospodinom, pozorno slušane u propovijedima ‘iz srca’, bez čitanja s papira i u mudrim promišljanjima Božje riječi. S Vašim rastom, rasli smo i mi maleni vjernici, ali s mise odlazili veći, ispunjeni duhovnom radošću.“

Obojica svećenika su dirljivo zahvalila župljanima, s. Mariji Jerković, Ivanu Trojanu i Gordani Čepo te uzajamno, i naposljetku preporučili budućega župnika i vikara u molitve. Prije završnog predvoditeljeva, propovjednikova misnog blagoslova i klečeći župnikov poklon pred oltarom Gospina kipa, vlč. Ivica je najprije zahvalio Bogu što je šestogodišnje milosno svećeničko djelovanje (19 godina svećeništva) živio s Retfalčanima gdje se, kazao je, osjećao kao kod kuće i tu se dogodilo nešto najljepše što je moglo, ostvarena želja šapnuta jednom u ranojutarnjoj molitvi Gospi Osječkoj u Tvrđi.

„Doista sam volio ovu župu svim srcem, doista na ponos našoj Nadbiskupiji… Doživjeli smo mnogo toga, kao to je rečeno u pozdravnom govoru župljana, zajednička slavlja i hodočašća, nevolje zbog ‘zatvorenih vrata crkava’, i duhovne obnove. Doista, bilo je jako lijepo. Postoje stvari koje su puno veće i jače od nas. Jako je teško kada član obitelji treba otići iz svoje obitelji, i meni je osobno, dugo sam razmišljao o tome i molio. Budući mi je zdravlje narušeno, u razgovoru s nadbiskupom stavio sam pred njega da bi bilo dobro, s obzirom na terapije i sve što se od mene očekuje, da se malo udaljim i stignem više posvetiti Bogu. Naučio sam propovijedati i za Boga živjeti. Nešto najljepše što mi se moglo dogoditi u svećeništvu zasigurno je u Retfali, no nije bilo ni lako, već zahtjevno. Bilo je trenutaka kada sam sebi govorio još malo, još malo; gurao sam sebe, nekad i mimo svojih granica, a onda se tijelo, hram duše, umorilo, traži odmora i, također, traži da se u tom hramu dogodi promjena u svećeniku. Bit ću u vrijeme bolovanja u Vikarijatu u Osijeku i neko vrijeme provesti u samostanu u molitvi. Zajedno ćemo i dalje biti povezani u molitvi“, kazao je vlč. Ivica Martić u oproštaju na kraju večernje mise, koju je predslavio vlč. Iljazović, također, se zahvalno oprostivši od svih, posebice ministranata koje je vodio u župnoj službi. Na kraju mise vlč. Martić je kleknuvši, pred kipom Gospe Fatimske uz oltar, poveo molitvu Zdravo Marija sa svima crkvi. Zauzeti župljani su priredili završno druženje u uređenoj pastoralnoj dvorani uz trpezu i pjesmu pjevača župnih zborova.

Vlč. Ivici Martiću je dekretom dodijeljeno jednogodišnje bolovanje, a vlč. Iljazović imenovan je župnim vikarom Župe Bezgrešnog začeća BDM u Valpovu. Župničku službu u Retfali preuzima preč. Ivan Jurić, dosadašnji donjogradski župnik, a službu župnoga vikara mladomisnik Florijan Zagorščak. Uvođenje u župničku službu bit će nedjelju 28. kolovoza. Nevenka Špoljarić