Proslava blagdana svetog Roka u župi Brodski Varoš

BRODSKI VAROŠ (TU) – Župljani slavonskobrodske Župe Krista Kralja u Brodskom Varošu, proslavili su u utorak, 16. kolovoza 2022. blagdan svetoga Roka, svog drevnog zaštitnika, moleći njegov zagovor kod Gospodina na večernjem euharistijskom slavlju koje je u župnoj crkvi predvodio njihov bivši župnik, vlč. Stjepan Sokolović. Na početku mise prisutan je bio i njihov također dugogodišnji župnik, domaći sin, sada pomoćni biskup đakovačko-osječki, mons. Ivan Ćurić, koji je zajedno s članicama i članovima župnoga zbora otpjevao ulaznu pjesmu liturgijskog slavlja.

U prigodnoj homiliji vlč. Sokolović oslikao je okupljenim vjernicima život i djelo svetog Roka, franjevačkog trećoredca, hodočasnika i dobrotvora, rođenog 1295. godine na jugu Francuske. „Kao mladić ostao je bez roditelja, pa je sva svoja dobra prodao, a novac razdijelio siromasima. Kao siromašan hodočasnik uputio se u Rim, nadahnut Božjom riječju: Ako želiš biti savršen, prodaj što imaš i podaj novac siromasima, pa ćeš imati blago na nebu! Onda dođi i slijedi me!. Sveti je Rok na kraju završio u zatvoru kao uznik vlastitog ujaka, gdje je i preminuo u 32. godini. Odmah nakon svoje smrti počeli su ga štovati kao sveca, zaštitnika od kuge i zaraznih bolesti, jer je i sam bio obolio od kuge, no mnoge i izliječio po Božjoj intervenciji”, kazao je vlč. Stjepan i podsjetio da su sv. Roka za svog zaštitnika žitelji Brodskog Varoša uzeli još u 18. stoljeću, posvetivši mu kapelu iz 1758., kasnije i prvu crkvu podignutu 1845.

„Pozvani smo slijediti primjer svetog Roka koji je svojim životom i djelima milosrđa prema drugima nasljedovao samoga Krista, koji nam govori – kako čitamo u Evanđelju po Mateju – zaista, kažem vam, što god učiniste jednomu od ovih najmanjih, meni učiniste“, naglasio je vlč. Sokolović.

Na kraju je na okupljene zazvao Božji blagoslov uz posebnu zagovornu molitvu svetome Roku, pred čijim su kipom kraj oltara, nakon mise brojni vjernici pobožno iskazivali štovanje svome nebeskom zaštitniku.

U ime župljana uz prigodan dar, zahvalu predvoditelju mise izrazio je Mario Filajdić, kazavši kako je upravo vlč. Stjepan jedan od varoških župnika koji im se uvijek rado vraća što im je posebno drago, jer su u 10-ak godina ispraćali i dočekivali nekoliko župnika, a ovih dana dočekuju i novoga. Pjevanje je animirao Mješoviti župni zbor pod vodstvom Višnje Krpan, uz orguljašku pratnju mlade Mije Jelinić. Ivica Vlašić