Trodnevnica i uočnica Velike Gospe u Aljmašu

ALJMAŠ (TU) – Tristoljetna marijanska hodočasnička ljubav i ove je godine u marijanskom svetištu Gospe od Utočišta u Aljmašu zasjala uz slavlje svetkovine Uznesenja Blažene Djevice Marije u nebo trodnevnom duhovnom pripravom od 11. do 13. kolovoza 2022. te uočnicom koju je 14. kolovoza predvodio i propovijedao fra Ivan Matić, voditelj Kuće susreta Tabor u Samoboru.

U trodnevnici su sudjelovali preč. Ante Markić, upravitelj aljmaškoga svetišta i župnik Župe Pohođenja Blažene Djevice Marije i vlč. dr. Tomislav Ćurić, župnik i dekan Slavonsko-brodskog dekanata koji će krajem kolovoza preuzeti župničku i upraviteljsku službu u Aljmašu, dok je uočnicu s potonjima suslavio i vlč. Petar Ćorluka, župnik i dekan Čepinskog dekanata.

Duhovna obnova s fra Ivanom Matićem, koji aljmaške hodočasnike za svetovinu Velike Gospe pripravlja osmu godinu, tijekom četiriju večeri započinjala je misnim slavljem uz tematska marijanska razmatranja te završavala euharistijskim klanjanjem (s molitvama predanja, za ozdravljenje i oslobođenje). Uočnici je prethodila pobožnost križnoga puta na brdu „Kalvarija“ koju je predmolio vjeroučitelj Dinko Glavaš iz Osijeka. Pobožni puk molio je krunicu i pjevao litanije BDM, dok su brojni svećenici bili na raspolaganju za ispovijed. Završetak uočnice, poslije euharistijskoga klanjanja uz pjesmu i baštinsku molitvu bl. Alojzija Stepinca za sedam darova Duha Svetoga, slavljenički je u 21 sat obasjan pjesmom i molitvom krunice u procesiji s upaljenim svijećama od crkve do Gospine kapelice ‘Na lipi’ gdje je (u šumi uz izvor) održana završna marijanska pobožnost uz blagoslov naroda Božjeg. U slavljeničkim je večerima liturgijskim pjevanjem sudjelovao aljmaški župni zbor, uz ravnanje s. Dominike Jozić i orguljsku pratnju Dine Klema, vjeroučitelja iz Slavonskog Broda.

Hodočasnike je srdačnom zahvalnom dobrodošlicom pozdravljao suslavitelj preč. Markić, kličući: „Dobro došli, milost stekli, mir našli, utjehu postigli i blagoslov dobili!“ te je podsjetio kako je kip Gospe od Utočišta čudesno spašen prije 30 godina iz okupiranog Aljmaša 1992., kada je „pod neobičnim okolnostima, u ruševinama aljmaške crkve nađen oštećen i prenesen u Osijek te vraćen s povratkom prognanika kući“, a Svetište je nakon Domovinskoga rata 2007. posve izgrađeno s hodočasničkim prostorom i vanjskim oltarom na kojemu se na Veliku Gospu slave mise. Preč. Markić najavio je svoj odlazak u mirovinu u 54. godini svećeništva i nakon 49 godina župničke službe u Aljmašu, kazavši kako vjeruje da će vlč. Ćurić „s većim elanom nastaviti dalje na slavu Božju, Gospinu čast i dobro Božjega puka“.

Uvodeći u radosne susrete s Bogom fra Ivan Matić istaknuo je da „početak najveće molitve Crkve teče preko Majčinih ruku“ te je, pozdravljajući hodočasnike i štovatelje BDM u svetomu trodnevlju, kazao kako „želimo otvoriti srce za radosnu vijest spasenja da odjekne u euharistijskom slavlju i životu“. Trodnevnica je protekla u razmatranjima evanđeoskih odlomaka – prve večeri o rađanju Gospodinove Crkve čiji smo udovi i našoj Majci Crkve, druge o tome kako Majka Marija, na početku Isusova javnoga djelovanja, upućuje na Sina i Isus prvo znamenje čini po zagovoru BDM te treće o uzoru življenja i apostolatu radosne vijesti u osobnom životu po uzoru i izvorištu u Marijinu hvalospjevu. „Naše hodočašćenje s Marijom u trodnevnici poticaj je nama da uzmemo Mariju k sebi, u svoje obitelji i posvetimo se Bezgrješnomu Srcu kako bi se po njezinu Prečistom Srcu dogodio Trojedini Bog ljubavi u nama. Naš je hodočasnički hod, hod Crkve s Marijom ususret Kristu“, razložio je fra Ivan.

Na uočnicu predslavitelj je uvodeći u slavlje svetkovine u propovijedi promišljao o Marijinu Prečistom Srcu, razloživši kako je „Marija prva od sviju nas proslavljena dušom i tijelom u vječnu slavu, a to postaje svima nama znak.“  

„Ovaj najveći blagdan nam zapravo govori što Bog želi od svakoga od nas: da poput Majke proživimo život na zemlji ispunjeni Bogom, preobraženi snagom Božjom i da Božja riječ u nama tako živi, zasja u našemu djelovanju da nas tako preobrazi i, u jednom trenutku kada dođe naše vrijeme i konačna proslava Božja, da se i u nama dogodi uznesenje, proslava duše i tijela. I zato na kraju ‘Vjerovanja’ govorimo da vjerujemo u ‘uskrsnuće tijela i život vječni’. Uskrsno, preobraženo tijelo gledamo u ovom blagdanu baš u Mariji i po Mariji“, kazao je propovjednik te nastavio razmatrati o Isusovim riječima iz evanđelja „Još blaženiji oni koji slušaju riječ Božju i čuvaju je!” (Lk 11,27-28) zaključujući kako „onaj tko živi Božju riječ, prihvaća svima srcem i čuva tu riječ, postaje sličan Mariji jer stvoreni smo po Božjoj riječi za nebo, a blagdan Uznesenja Marijina nama, baštinicima neba, otvara perspektivu vječnosti“. Nevenka Špoljarić