Sedma postaja molitvenog hoda ususret obljetnici sl. Božjega Josipa Stadlera

SLAVONSKI BROD (TU) – Sedma postaja molitvenog hoda ususret 180. obljetnici spomen rođenja i krštenja sluge Božjega Josipa Stadlera, prvog vrhbosanskog nadbiskupa, koja će biti proslavljena 24. siječnja iduće godine, bila je u nedjelju 24. srpnja u Župi sv. Dominika Savija na Koloniji u Slavonskom Brodu. Misno slavlje predvodio je župnik Josip Matanović. Na misi kao i na marijanskoj pobožnosti koja joj je prethodila, uz domaće župljane sudjelovale su Stadlerove duhovne kćeri  Služavke Maloga Isusa, koje  djeluju u svom samostanu u Brodskom Vinogorju: s. M. Pavka Dujmović, kućna poglavarica, s. M. Kristina Adžamić, s. M. Hermina Lozančić i s. M. Paskvallina Santro. Slavlje je pjevanjem uveličao župni zbor predvođen s. Pavkom Dujmović.

Govoreći o životu i djelu sluge Božjega Josipa Stadlera, s. M. Kristina iznijela je nekoliko misli Stalderova tajnika M. Tvrtkovića zapisanih u knjizi Josi Stadler o tužnom događaju 28. veljače 1854. godine, „kada nakon smrti Stadlerovih roditelja djecu preuzimaju brodski dobročinitelji. Kako u tome trenutku, Josipa nije bilo među djecom, umjesto njega tadašnji brico Štefa Matić uzima njegova brata Đuru. Iz tog događaja iščitavamo kako je Bog s malim Josipom imao drugi plan. Kroz to vrijeme Josip je bio na molitvi u Velikoj crkvi. Bio je već počeo padati mrak kada se vratio kući. Došao je na kućna vrata i bila su zaključana, a braće i sestara nema. Za ovo žalosno Josipovo stanje čula je plemenita gospođa Julija, supruga krojača Oršića, koja ga utješi i te večeri primi u svoju kuću. Dobri Bog, kasnije dotaknu srce Brodskog načelnika Wegheimera te ga on uze k sebi. Kako je Josip bio bistrog uma, otvoren, čedan, pobožan, ubrzo ga zavoli, kao rođeno dijete, te ga odluči dalje školovati u gimnaziji. Stadler je išao u osnovnu školu još za života svojih roditelja i iz kuće svoga dobrotvora Wegheimera /od 1849. do 1855./.“ 

„Današnjim misnim slavljem i molitvom za Stadlerovo proglašenje blaženim i svetim osvježavamo spomen na ovog duhovnog velikana sveta života, koji je od ranog djetinjstva bio iskreno pobožan i rado je molio, poput vašeg zaštitnika sv. Dominika Savija. S velikom ljubavlju obavljao je ministrantsku službu i svakodnevno, kao dječak, odlazio na misno slavlje“, naglasila je s. Kristina i dodala kako je kao pastir vrhbosanske  Crkve Stadler odano i vjerno služio Bogu naviještajući radosnu vijest spasenja. U svakom čovjeku, posebno u malenima, siromašnima i onima kojima je potrebna pomoć, pozorno je gledao brata i sestru u Isusu Kristu te za života puno pomagao ljudima i odazivao na svaku potrebu.

Prisjećajući se znanstvenog skupa održanog u Sarajevu 1998. godine, iznijela je neke misli pok. preč. Ivana Šeše o herojskim krepostima nadbiskupa Stadlera, opisujući ga kao čovjeka čvrste vjere, velikog ufanja i herojske ljubavi. Poznata je Stadlerova izreka: Bog je davao, daje i davat će!  koja očituje veliku nadu i pouzdanje u Boga. Doista je osjetio opravdanost svog  pouzdanja u Boga. Njegova ljubav je bila djelotvorna. Sve što je imao dijelio je s drugima. Naziv „sirotinjski otac i majka“ višestruko je zaslužio, a njegovo krunsko djelo ljubavi jest Družba sestara Služavki Maloga Isusa.

Neka nam njegov primjer bude pomoć i poticaj na služenje Bogu i rast u kreposnu životu.  Njegov nauk neka nam bude pouzdan oslonac za vjerski život, a zagovor čvrsta zaštita i sigurna okrjepa u svim našim potrebama, kazala je s. M. Kristina te naglasila kako sestre SMI svakodnevno mole za Stadleorovo proglašenje blaženim. Vjernicima je podijelila sličice s kratkim Stadlerovim životopisom i molitvom koju su zajedno molili za njegovo proglašenje blaženim. Vjernike je pozvala da ih molitvom prate i pridruže im se u sljedećoj molitvenoj postaji 24.  kolovoza ove godine u župi Bezgrješnog Srca Marijinog na Budainci. 

Župnik Matanović zahvalio je sestrama na sudjelovanju u misnom slavlju i na svjedočenju o životu i djelu ovog velikana duhovna života, Brođanina te vjernike pozvao da budu ponosni na sina svoga grada, koji je bio veliki borac za hrvatski narod, Katoličku Crkvu i vjernike u Bosni i Hercegovini. Posebno je zahvalio s. Pavki koja u njegovoj župi već tri godine animira pjevanje na misnim slavljima.

U ime sestara kao poglavarica u brodskom samostanu SMI s. Pavka zahvalila je župniku Matanoviću na poticajnim riječima i gostoprimstvu, vjernicima na sudjelovanju, kao i medijima koji redovito izvještavaju o ovom molitvenom hodu. Sestre su i ovoj župi darovale fotografiju svoga utemeljitelja dok je bio klerik, mladić na putu pripreme za svećeništvo. B. Lukačević / Foto I. Vlašić