30. obljetnica stradanja braće Kolarik

JURJEVAC PUNITOVAČKI (TU) – U Jurjevcu Punitovačkom 10. srpnja 2022. svečano je obilježena 30. obljetnica stradanja braće Stjepana i Zlatka Kolarika, hrvatskih branitelja u Domovinskome ratu. U jutarnjim satima održano je misno slavlje u jurjevačkoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije koje je predvodio punitovački župnik doc. dr. sc. Đurica Pardon.

Pozdravivši okupljene Jurjevčane, vlč. Pardon u svojoj homiliji je rekao: „Okupili smo se s posebnom željom i s posebnom namjerom – dati Gospodinu zahvalnost za živote pokojnih Stjepana i Zlatka Kolarik, a u isto vrijeme prisjetiti se svih trenutaka kada smo mogli činiti dobro, a nismo to učinili. Želim vas pozvati na dubok ispit savjesti. Trideset godina je od pogiblje naših župljana. Nisu oni jedini koji su živote dali za našu domovinu, za nas. Nisu oni jedini koji su predali svoje živote na oltar domovine, na čast Bogu. Međutim, često se dogodi da, poput današnjih evanđeoskih likova, i mi vidimo i zaobiđemo. U prispodobi o Samarijancu daje nam se duboka pouka i današnje evanđelje nas poziva da budemo poput Samarijanaca jedni drugima, da budemo oni koji će vidati rane, liječiti ozljede i vraćati nadu u život. Odvažimo se i mi vidjeti i učiniti.“

Na kraju euharistijskoga slavlja, župnik se zahvalno obratio članovima obitelji Kolarik prigodnim riječima: „Kada se tuga podijeli, ona se dvostruko smanji. Hvala vam što smo mogli zajedno dijeliti tugu i lakše je nositi. Svima koji su se potrudili da danas i ovaj dan na svečani način proslavimo i Bogu zahvalimo, neka bude na čast.“

Nakon mise, svi prisutni kretali su se u procesiji od crkve prema društvenome domu u Jurjevcu. Ispred doma otkrivena je i blagoslovljena spomen-ploča u čast braći Kolarik, a potom je uslijedilo otvaranje fotoizložbe Đakovo i Đakovština u Domovinskom ratu te promocija biografije Braća Kolarik. Obilježavanju ove obljetnice, uz Jurjevčane i članove obitelji pokojne braće Kolarik, prisustvovali su i članovi 122. brigade Hrvatske vojske.

Stjepan i Zlatko Kolarik rođeni su Jurjevčani i hrvatski su branitelji slovačkih korijena.  Stjepan Kolarik rođen je u Jurjevcu 6. kolovoza 1967. Bio je član 130. osječke brigade Hrvatske vojske. Ranjen je 11. travnja 1992. tijekom ratnih operacija na prvoj liniji obrane u okolici Osijeka. Umire u 25. godini u osječkoj bolnici u noći 11./12. travnja u 00:30 sati.  Zlatko Kolarik rođen je 23. rujna 1971. u Jurjevcu. Godine 1992. dobrovoljno se pridružuje 122. đakovačkoj brigadi Hrvatske vojske. U Posavini 11. srpnja oko 22 sati, za vrijeme držanja noćne straže, pada granata na rub rova te ranjava Zlatka i trojicu njegovih suboraca. Ranjeni borci prevezeni su u đakovačku bolnicu. Zbog teških ozljeda, Zlatko umire 12. srpnja u 00:30 sati u 20. godini života, točno tri mjeseca nakon pogiblje starijega brata Stjepana. Tijela Stjepana i Zlatka počivaju na mjesnome groblju u Jurjevcu.

Tanja Čatić