Druga faza obnove župne crkve

BOŠNJACI (TU) – Krajem ljeta, a u punom zamahu ovih dana započela je druga faza obnove župne crkve sv. Martina, biskupa u Bošnjacima. Nakon prošlogodišnje akcije obijanja unutarnje i vanjske žbuke, ove se godine krenulo s pripremnim radnjama za obnovu njezine unutrašnjosti. Tako je provedeno postavljanje elektroinstalacija predviđenih za novo ozvučenje i rasvjetu te napajanje ventilokonvektora (sustav grijanja) koji će se ugraditi na zidove crkve. Osim toga radi se i na sanaciji kapilarne vlage što se do sada pokazalo i kao najveći problem.

Zadnja obnova crkve nije ga uspjela riješiti jer se zidove ožbukalo cementnom žbukom koja je vlagu zatvorila u zidove, a unutrašnjost se obložila mramornim pločama što je samo ubrzalo podizanje vlage. Već samo uklanjanje stare žbuke omogućilo je zidovima da ‘prodišu’. Upravo zato smo za njezinu sanaciju angažirali tvrtku KAZ iz Zagreba, koja je u crkvu postavila mali aparat, a koji djeluje na temelju elektroosmoze – odašilje pulsne valove u zidove te smanjuje površinsku napetost molekula vode odnosno mijenja smjer kretanja čestica prema negativno nabijenom tlu te svojim radom spriječava ponovno dizanje vlage.” – ističe bošnjački župnik preč. Josip Filipović.

U tijeku su i razna vještačenja te istraživački zahvati pa se trenutno radi na pronalasku oslika crkve koji je zabilježen prije posljednje obnove osamdesetih godina prošloga stoljeća. Kako crkva ima status spomenika kulture te je pod zaštitom istoimenoga ministarstva neprestani su kontakti s Konzervatorskim odjelom u Vukovaru, ali i nadbiskupijskom Komisijom za gradnju i obnove. Započete građevinske radove izvodi tvrtka Monte-mont iz Osijeka koja ima licencu obnavljati objekte pod zaštitom, a potrebnu pomoć pružaju i vjernici ove župe koji su se pokazali složnima u dosadašnjim radnim akcijama. Bošnjačka župna crkva građena je od 1792. do 1794. godine te je najveća crkva Županjskoga dekanata. Budući da je jedna od rijetkih u ovoj okolici koja čeka temeljitu obnovu i ne čudi navedeni angažman domaćega puka. Antun Lešić