“Zamolimo Duha Svetoga da djeluje u našim kućama i obiteljima”

GROMAČNIK (TU) – Svetkovinu Duhova – Pedesetnicu, župljani Župe Krista Kralja u Brodskom Varošu proslavili su svečano 5. lipnja 2022. u filijalnoj crkvi Duha Svetog u Gromačniku, pred kojom je na vanjskom oltaru svečano euharistijsko slavlje predvodio vlč. Miro Tomas, župnik Župe sv. Antuna Padovanskog u Levanjskoj Varoši i upravitelj Centra za duhovne obnove „Božje milosrđe“ na Ovčari. Koncelebrirao je domaći župnik vlč. Frok Zefiq.

Vjera bez Duha Svetoga ne može biti djelotvorna

Prigodnu homiliju vlč. Miro počeo je konstatacijom kako u posljednjih 30 godina u svijetu vlada i širi se nekakav nemir, strah i samoća u ljudima. „Toliko nas toga uznemiruje, plaši i tražimo Duha mira, Duha Božjega, koji nas smiruje samo ako mu dopustimo da uđe u naše živote. Duh Sveti je onaj koji povezuje. Plod Duha Svetoga je zapravo i nutarnje prosvjetljenje. Nije dovoljan samo vanjski vid nego i nutarnje svijetlo. Bez tog svijetla ne vidimo ispravno svoju obitelj, a ne možemo razumjeti ni svoju djecu. Bez Duha Svetoga ne vidimo ispravnu stranu, krivimo druge, a druge ne možemo promijeniti, no sebe možemo“, rekao je vlč. Miro i zapitao se: „Što nam je činiti?“ 

Trebamo, kazao je, još snažnije usmjeriti svoju molitvu Duhu Božjemu: „Ako osjetimo sukobljavanje među ljudima i nezadovoljstvo, obratimo se Duhu Božjemu i pristupimo sakramentu pomirenja. Bez Duha Svetoga nećemo razumjeti ni misu koja je zapravo  naš susret s Bogom“ naglasio je propovjednik, istaknuvši pritom da se Isus jako veseli kad s Njim razgovaramo i kad se kod njega odmaramo te je rekao: „Molitva bez vjere nije ispravna, a vjera bez Duha Svetoga ne može biti djelotvorna.“

Duh Sveti je tješitelj u najtežim trenucima

U nastavku homilije vlč. Tomas rekao je kako svijetu snažno treba snaga Duha Svetoga, mir, praštanje i pomirenje jer bez snage Duha, ne možemo biti snažni ni u duši. „Često smo u duši ranjeni, a izvana zdravi”, rekao je vlč. Tomas, podijelivši s vjernicima nekoliko svjedočanstva ljudi koji posjećuju Centar za duhovne obnove na Ovčari i ukazao na djelovanje Duha Svetoga kao tješitelja u najtežim životnim trenutcima. 

„Ako s Duhom Svetim ne surađujemo, sve ostalo je izvanjsko i ne djeluje. Bog po Duhu Svetom čisti naše unutarnje rane. Najznačajnije djelo Duha Svetoga što ga je Isus zaslužio po svojoj smrti na Križu je oprost. Duh Sveti nam pomaže da iznutra počinjemo ozdravljati, a to jedino možemo oprostom ljudima koji su nas povrijedili“, kazao je te poručio na kraju: „Svima nam je toliko potrebna snaga Duha Svetoga, mir i zajedništvo. Kada vidimo da nam ništa ne ide u životu onako kako smo zamislili, oprostimo jedni drugima i zamolimo Duha Svetoga da djeluje u našim kućama i obiteljima!”

Dar filijalnoj zajednici

Crkvi Duha Svetoga u Gromačniku vlč. Tomas je ovom prigodom darovao veliku sliku Milosrdnog Isusa, koju je blagoslovio i povjerio vjernicima na štovanje i pobožnosti, s porukom da  Isusova podignuta ruka na slici njih blagoslivlja, brani i štiti od svakoga zla. Nakon misnog slavlja, župljani i njihovi gosti iz susjednih Bartolovaca i Sibinja, zadržali su se u kraćem druženju uz prigodnu okrjepu što su ju pripremili domaćini koji slave svoj crkveni god. 

Nazočan je bio i Josip Pavić, načelnik Općine Sibinj kojoj pripada selo Gromačnik. Tom prigodom načelniku Paviću župnik Zefiq uručio je zahvalnicu za iskazanu pomoć u obnovi filijalne crkve Duha Svetoga, a zahvalnice je za isti doprinos dobilo i još nekoliko mještana. Misno slavlje animirao je Župni zbor Krista Kralja pod vodstvom mlade orguljašice Mije Jelinić.

Svetkovini je prethodila trodnevna priprava koju je predvodio domaći župnik Frok Zefiq. Uz prigodna razmatranja Duhu Svetom i molitvi krunice, naglasak je bio na obavljanju pobožnosti Prvog petka i Prve subote te euharistijskom klanjanju. Anita Terzić