Osamnaesti molitveni susret unutar novoga ciklusa “Lectio divina”

OSIJEK (TU) – U četvrtak, 2. lipnja 2022. održan je u pastoralnim prostorima Nadbiskupskog vikarijata u Osijeku osamnaesti molitveno-biblijski susret unutar novoga ciklusa Lectio divina, pod vodstvom vlč. dr. Davora Vukovića, profesora fundamentalne teologije u Đakovu i sveučilišnog kapelana u Osijeku. Susret je započeo zajedničkom molitvom himna Duhu Svetom. Zahvaljujući tehničkoj podršci koju je osigurala Anamarija Buzgo, susret su pratili i sudionici on-line, preko video veze na YouTube kanalu Duhosa. Snimka Lectio divina ostaje dostupna na YouTube kanalu Duhosa za sve zainteresirane.

Za temu susreta odabran je odlomak iz Djela apostolskih koji donosi izvještaj o Isusovom uzašašću te o silasku Duha Svetoga na blagdan Pedesetnice. Započinjući susret vlč. Vuković podsjetio je kako se još uvijek nalazimo u uskrsnom vremenu, između svetkovine Uzašašća Gospodinova i svetkovine Duhova – Pedesetnice. Stoga je ulomak izabran kako bi dublje uveo u otajstvo i značenje važnih povijesno-spasenjskih događaja. Prvi korak Lectio divina je čitanje (lectio) odabranog biblijskog teksta. Nakon čitanja uslijedilo je razmatranje (meditatio) u kojem su protumačene neke teme pročitanog ulomka.

Vlč. Vuković istaknuo je kako nam ulomak iz Djela apostolskih pripovijeda o važnim povijesno-spasenjskim događajima kojima završava Isusovo spasenjsko djelo te započinje vrijeme Crkve, tj. vrijeme apostolskog svjedočenja i propovijedanja u snazi Duha Svetoga. Nakon Isusova uzašašća u nebo i povratka Ocu, ostvaruje se ispunjenje obećanja apostolima kako će „primiti snagu Duha Svetoga koji će sići na njih i kako će mu biti svjedoci sve do kraja zemlje“. Upravo po Duhu Svetom, Otac i Sin ostaju trajno prisutni među učenicima i u svojoj Crkvi do konca svijeta i do ponovnog Kristova dolaska u slavi, naglasio je dr. Vuković.

Djela apostolska nas izvještavaju kako silazak Duha Svetoga na učenike prate „šum s neba, kao kad se digne silan vjetar“, ognjeni razdijeljeni jezici koji su silazili na svakoga od okupljenih te čudesno govorenje drugim jezicima koje su svi razumjeli. Simboli u predstavljanju Duha Svetoga i njegova djela imaju važnu ulogu. Vjetar je iznenadan i nezaustavljiv, oganj odnosno vatra obasjava i grije, riječ svemu daje smisao i pomoću nje se uspostavlja komunikacija i razumijevanje na svim jezicima. Upravo u daru jezika koje svi razumiju – iako su govorili drugim jezicima, svatko ih je čuo govoriti svojim jezikom – Duh Sveti pokazuje svoju prisutnost i snagu jedinstva te obnavlja i izokreće događaj Babilona. Duh Sveti ponovno ujedinjuje, uspostavlja narušeno jedinstvo, omogućuje razumijevanje i zajedništvo, daje Crkvi snagu za poslanje svjedočenja i naviještanja Kristovog spasenja svim narodima, sve do nakraj zemlje, istaknuo je vlč. Vuković.

U razmatranje o ovim, ali i o drugim temama na temelju pročitanog odlomka, uključili su se i ostali sudionici susreta. Nakon razmatranja (meditatio), uslijedila je molitva (oratio) nadahnuta pročitanim tekstom. Nakon molitve, sudionici su ostali u tišini i kontemplaciji (contemplatio) te promišljanju o konkretnom djelovanju (actio). Susret je završen zajedničkom molitvom. Sljedeći i ujedno posljednji Lectio divina prije ljetne stanke predviđen je za srijedu, 15. lipnja 2022. u 20 sati u prostorima Nadbiskupskog vikarijata u Osijeku. M. Kuveždanin/foto: A. Buzgo