Misno slavlje u prigodi Dana neovisnosti RH

VINKOVCI (TU) – U prigodi Dana neovisnosti Republike Hrvatske svečano misno slavlje u crkvi Sv. Euzebija i Poliona u Vinkovcima u subotu 8. listopada predvodio je domaći župnik mons. Tadija Pranjić. Među ostalima, na misi su sudjelovali gradonačelnik Grada Vinkovaca dr. Mladen Karlić, zamjenik gradonačelnika Grada Vinkovaca Ivan Bosančić, predsjednica Gradskoga vijeća Grada Vinkovaca dr. Kata Krešić i pročelnik Upravnog  odjela za kulturu i turizam Grada Vinkovaca dr. sc. Mario Banožić.

Prošlo je 25 godina kada su na jučerašnji dan 7. listopada 1991. godine pred očima cijele Europe i svijeta zrakoplovi JNA raketirali i teško oštetili Banske dvore – zgradu koja je tada bila rezidencija prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana i u kojoj se nalazio u trenutku napada. „Možda nikada nismo razmišljali o jednoj činjenici o kojoj sam jučer razmišljao dok sam koncelebrirao na misi u povodu zaštitnice Vojarne 5. gardijske brigade slavonski sokolovi Vinkovci BDM od krunice a koju je predvodio naš biskup, da se raketiranje Banskih dvora dogodilo na Dan BDM od krunice. Poslije je krunica postala simbol obrane, simbol istine, simbol naše vojske koja je nosila oko vrata i u svojim odorama krunicu Majke Božje, zalog najbolje i najsretnije budućnosti te smo tako postali vojska koja je u povijesti ostala zapisana kao jedna jedinstvena neponovljiva u Europi, koja je jedina u strahotama rata, a bili smo napadnuti sa svih strana, nosila lik Majke Božje koja nas je toliko puta zaštitila u našem životu, koja je preko naših leđa zaštitila i Europu u prošlim stoljećima kad su Osmanlije najavljivale prema Beču i tako je spašena cijela zapadna Europa“, rekao je mons. Pranjić.

Naglašavajući kako nikada ne smijemo zaboraviti na poseban način hrabrost hrvatskih oružanih i redarstvenih snaga koje su, uzdajući se u Boga i čvrsto vjerujući u zaštitu Majke Božje, od toga trenutka znale i uvidjele da je počela otvorena agresija na RH mons. Pranjić je rekao: „Slaveći Dan neovisnosti naše Domovine želim čestitati svim taj Dan koji ne smijemo nikada zaboraviti nego na njega moramo biti i ostati uvijek ponosni. Moramo ostati uvijek svoji na svome i ponosni i nikada ne zaboraviti one koje trenutke koji su bili teški i koje možemo u pravom smislu sagledati tek sada kada je prošlo 25. godina. Dijete koje se rodilo tada, danas je odrastao mladić, uživa slobodu onih iznad čijih humaka stoje toliki križevi, ispovijeda svoju vjeru slobodno. Puno sam puta s ovoga mjesta rekao da je Hrvatska vojska i Katoličkoj Crkvi donijela slobodu da možemo javno ispovijedati svoju vjeru. To je istina i zato smo joj zahvalni“, rekao je mons. Tadija Pranjić. Snježana Kraljević