Dvadeset i peta obljetnica ubojstva tovarničkog župnika vlč. Ivana Burika

TOVARNIK (TU) – U subotu 8. listopada 2016., na 25. obljetnicu ubojstva tovarničkog župnika vlč. Ivana Burika, misu zadušnicu u župnoj crkvi u Tovarniku, uz nadbiskupa đakovačko-osječkog Đuru Hranića te još desetoricu svećenika, predvodio je kardinal Vinko Puljić, nadbiskup metropolit vrhbosanski.

„Večeras smo ovdje okupljeni i kao građani Republike Hrvatske, na Dan neovisnosti molimo za našu domovinu, za sve nas građane, da dopustimo da nas zahvati duh Gospodnji kako bismo bili korisni članovi naše domovine i gradili je nadahnuti Božjim duhom. Danas se ovdje na osobit način sjećamo stradanja mještana ove župne zajednice, koji su ovdje stradali prije 25 godina. Među 75 ubijenih bio je i župnik Ivan Burik. Svima njima ovom molitvom želimo izraziti naše poštovanje te moliti za njih, po molitvi vjerovati da njihova žrtva nije bila uzaludna, da će ono što su svjedočili i živjeli zahvatiti i nas, kako bi uistinu voljeli ovu svoju rodnu grudu, na njoj opstati, voljeli je i na njoj gradili svoju budućnost“, rekao je nadbiskup Hranić, zahvaljujući uime svih vjernika kardinalu Puljiću što je unatoč ispunjenom rasporedu i mnogim obavezama rado prihvatio predvoditi ovo slavlje.

„Došli smo odati dužno poštovanje svim žrtvama, a posebno svijetlom svećeničkom liku vlč. Buriku. Tim poštovanjem želimo čuvati dužno sjećanje na njih, ali i na cijenu slobode koju danas živimo, ili bolje reći – izgrađujemo. Time ćemo obnoviti vrednovanje življene sadašnjosti, koja sve čini da gurne u stranu vrednote života“, rekao je započinjući homiliju kardinal Puljić te podsjetivši kako je pokojni vlč. Burik ovdje bio župnik punih 28 godina.

„Te 1963. godine ovdje su bili tragovi nemilosrdnog rata, posljedice moralnih i materijalnih ruševina, koje je nanijela bezdušna komunistička vlast. Svojom radinošću i svećeničkom vjernošću župnik je obnavljao sve – i duhovno i materijalno. Bio je svećenik žive vjere, iskrene molitve, spreman na žrtvu i samoodricanje. Svestrano obrazovan, načitan, a opet blizak ljudima, svaki je čovjek u susretu s njim mogao doživjeti da zrači kršćanskom ljubavlju. Savjestan u radu, posebno u poučavanju djece u vjeri, dubokog osjećaja za sveto, kršćanskom ljubavlju otvoren svima, ne samo katolicima, što pokazuje i njegova oporuka, jer je jedan dio ostavio kao pomoć pravoslavnoj Crkvi. Bio je iskren zagovaratelj ekumenizma, posebno s pravoslavnima ovdje u Tovarniku. Njegovi govori i propovijedi bile su prožete evanđeoskim duhom mira i ljubavi. Taj i takav svećenik mučki je ubijen na današnji dan 1991., ovdje, u župnoj kući. Ubijeni su tada i brojni vjernici, njegovi župljani. Ubijeni su iz mržnje jer su katolici, Hrvati“, rekao je kardinal.

„Jasno da treba stvarati klimu suživota, praštanja, pomirenja i vraćanja povjerenja, ali te važne životne postavke izgradnje mira počivaju na temeljima istine. Ne može se graditi proces pomirenja i povjerenja bez nutarnje katarze, čišćenja, koja se oslanja na onoj evanđeoskoj Istina će vas osloboditi. Valja ljudski i vjernički svaku stvari nazvati pravim imenom i ukazati na činjenice koje se ne mogu i ne smiju zanijekati. Tek prihvaćanjem istine, koliko god ponekad bila gorka, oslobađa se prostor vraćanja povjerenja među ljudima. Tko ne želi istinu, taj se stavlja iza zla kojega brani i tako podržava negativni naboj među ljudima; taj nije graditelj mira, već širitelj zla. Niti jedan zločin ne može se braniti. Tko se od zločina ne distancira, taj postaje sudionik i sukrivac zločina. To vrijedi za pojedinca i za zajednicu. Politička pa i vjerska okolnost koji put ne dozvoljava priznati tu istinu“, rekao je među ostalim kardinal Puljić.

Ističući kako nitko nema pravo zanemariti žrtve niti dirati rane onih koji pate radi gubitka svojih najdražih, kao niti vrijeđati žrtve onih koji su dali živote za rodnu grudu, kardinal je rekao: „Ta gruda, koju zovemo Domovinom, posvećena je tolikim žrtvama. Ako to ne znamo poštivati, onda u nama nema ni ljudskog, ni vjerničkog niti nacionalnog dostojanstva. Ovime ne želim izazivati gorčini niti mržnju, pogotovo ne osvetu, nego jasno reći da pravi dijalog koji vodi pomirenju počiva na prihvaćanju istine. Tko god manipulira žrtvama, gaji mržnju, a na mržnji se ne smije gajiti povjerenje.“

Okupljenim vjernicima naglasio je kako se Domovina čuva i gradi isključivo ljubavlju. „Zato nas boli svaka nezdrava klima koja truje naš narod i međunarodne odnose. Ali ne smijemo sebe nijekati, kako god bilo nametnuto od strane nekih pacifista. Stojeći ovdje, s dubokim poštovanjem prema žrtvama, poginulima, ranjenicima, ranjenima u duši i srcu, obnavljamo zavjet za našu povijest, naš narod, vjeru, kulturu, budućnost. Okupljeni na ovoj grudi nismo došli akumulirati se negativnim silama, nego se nadahnuti životom ljubavi, mira i razumijevanja“, zaključio je u propovijedi kardinal.

Na kraju  misnog slavlja domaći župnik Stjepan Vukovac zahvalio je kardinalu Puljiću i nadbiskupu Hraniću što su ovoga dana u zajedništvu s ovom župom te što su ih podsjetili „da nije uzaludna žrtva za neovisnost Hrvatske, da naši župljani nisu pali uzalud, što ste nas došli učvrstiti u vjeri da nastavimo u svome hodu“. Kardinalu Puljiću uručen je poklon – slika pokojnog vlč. Ivana Burika.

 

Memorijalna utrka Vukovar – Tovarnik

Istoga dana u prijepodnevnim satima Udruga dr.  Ante Starčević iz Tovarnika, zajedno s MK Hrvatski sokol iz Osijeka, osmu godinu zaredom organizirala je Memorijalnu utrku Vukovar – Tovarnik, posvećenu vlč. Ivanu Buriku i svim mučenicima Crkve u Hrvata. Pokroviteljstvo nad ovogodišnjom utrkom preuzela je predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović.

Obilježavanje 25. obljetnice ubojstva vlč. Burika započelo je u Vukovaru na ušću rijeke Vuke u Dunav molitvom ispred križa „Žrtvama za slobodnu Hrvatsku“. Start utrke bio je na vukovarskom mostu Jean-Michel Nicolier, a cilj u Tovarniku, na groblju sv. Križa. Na groblju je uslijedilo polaganje vijenaca i zajednička molitva na mjestu masovne grobnice i kod spomen-poprsja i groba svećenika Ivana Burika.

Prije misnog slavlja u Općinskoj vijećnici Tovarnik kardinalu Puljiću pripremljen je svečani doček. A. Banović