Slavlje sakramenta potvrde ne mora nužno biti i “zbogom” Crkvi

VINKOVCI (TU) – Krizmanici Župe sv. Ćirila i Metoda u Vinkovcima, nakon što su primili sakrament potvrde, zajedno s ostalim mladima koji su trenutno na prvoj godini priprave, sudjelovali su u utorak, 24. svibnja na susretu koji je otvorio vrata nastavku njihova rasta u vjeri. Mistagošku katehezu organizirali su s. Rebeka Gačić, voditeljica prve godine i župnik Mario Brkić, voditelj druge godine priprave za sakrament potvrde u spomenutoj župi.

Mladi su se okupili u kapeli Marijina doma kod sestara Služavki Maloga Isusa. Susret je započeo kratkim predstavljanjem povijesti Družbe i njihove stogodišnje prisutnosti u Vinkovcima, koje je krizmanicima predstavila s. Rebeka.

Nakon toga, vlč. Mario je sviranjem i pjevanjem Psalma 23 uveo u katehezu temeljenu na istome psalmu. Mladima je rekao kako u svakoj životnoj dobi na različite načine doživljavamo vjeru u Isusa Krista. Do prve pričesti o vjeri su nas učili roditelji, nakon prve pričesti moguće je da je nastala višegodišnja pauza u odnosu prema Bogu, a sada smo dobili novu priliku da iznova gradimo svoj odnos s Pastirom. Potaknuo je mlade da u svakoj prilici nastoje što više upoznavati Gospodina i da ga bez obzira na moguća ismijavanja nikada ne prestanu slijediti. Nakon katehetskog dijela, uslijedile su zajedničke igre u grupama gdje su uz zanimljive zadatke mladi imali priliku vježbati se u snalažljivosti, ali i u provjeri katehetskoga znanja pomoću brzih pitanja. Druženje je nastavljeno uz okrjepu, nogomet, karaoke i razgovor.

Ovim susretom koji je održan deset dana nakon slavlja sakramenta potvrde mladima je pokazano na koji način Crkva nastavlja brinuti i biti uz njih i nakon krizmenog slavlja. Po završetku susreta krizmanici su, oduševljeni onim što su proživjeli, poželjeli da kroz buduće zajedničke susrete ostanu u međusobnoj povezanosti i povezanosti s Bogom.

Župa sv. Ćirila i Metoda, Vinkovci