Izborna skupština Katoličke udruge „Veronikin rubac“

OSIJEK (TU) – Katolička udruga za pomoć starijim i nemoćnim osobama „Veronikin rubac“ održala je u ponedjeljak, 23. svibnja u Franjevačkom samostanu sv. Križa u Osijeku, Izbornu skupštinu na kojoj je izabrano novo vodstvo – predsjednica Ines Maldini i dopredsjednica Marija Šešo, dosadašnja predsjednica i utemeljiteljica Veronikina rupca. Sabrane je pozdravio fra Zoltan Dukai, duhovnik Udruge, predvodeći zajedničku molitvu i zazivajući blagoslov na volontere i korisnike.

Marija Šešo uvodno je zahvalila za zajedništvo proteklih petnaest i pol godina tijekom kojih su u evidenciju korisnika usluga upisane 382 osobe, podsjetivši da je Izvještajna skupština održana u veljači 2022. godine kada se u izvješćima čulo o 2785 volonterskih sati koje je prošle godine na raznolike načine „Veronikin rubac“ darovao potrebitima.

Osvrt na dosadašnji rad katoličkim pristupom osobi

Skupštinu je otvorila i vodila, uz članice Dubravku Elveđi i Anu Popić, Katica Štark uvodno razloživši: „Od osnutka ‘Veronikina rupca’ hodimo s našom zaštitnicom Majkom Terezom šesnaestu godinu i ovo je naša peta Izborna skupština. To nije malo, dobar je to ‘jubilej’ s dobrim plodovima. U našemu radu bilo je i lošijih iskustava, ali puno više dobrih. Radost je osjetiti da si nekomu pomogao. Sjetim se korisnice, naše tete Kaje koja je svirala i pjevala u crkvi. Puno je osoba koje daju poticaj, snagu i volju za daljnji rad. Danas je vrijeme statistika pa brojkama izražavamo tisuće sati odrađenih za dobro čovjeka. Naša je Udruga volonterska i imamo jako, jako vrijednih osoba čiji se rad odvija na terenu i u Udruzi, ali imamo dosta starih, bolesnih volontera. Treba nam podmlatka pa nam valja osmisliti kako animirati mlade, možda u župama, da osjete ljepotu davanja svoga vremena, sposobnosti i znanja drugomu.“

Katica Štark, jedna od utemeljiteljica „Rupca“, trećoredica je čiji volonterizam, kao i brojnih članova, svjedoči kako je autentično euharistijska Crkva – misijska Crkva i pristup euharistijskom stolu uključuje poslanje koje teži doprijeti do drugoga, a društveno poslanje zapravo je sastavni dio euharistijskog oblika života vjernika, katoličkog volontera. U tom je smislu u radnomu dijelu Skupštine Marija Šešo kratko izvijestila o radu u kojemu su potrebe starijih i nemoćnih za druženjem sve češće, kazavši: „Udruga trenutno brine o dvjestotinjak osoba, uključujući 86 kojima je osigurala pomagala, te da bi u duhu služenja odgovorila zahtjevima i novim izazovima Udruzi žurno treba ‘pomlađivanje’. Osobe koje skrbe o potrebitima su starije i u ovih 15,5 godina postojanja dvadesetak volontera je primatelj usluge. Neki ste ovdje došli sa štapom, štakom, s hodalicom. Nismo više hitri, brzi, učinkoviti i moramo naći zamjenu, mlađe kojima ćemo pružiti šansu u Udruzi i spremni su od nas učiti. Na svečanoj zahvalnoj proslavi koju planiramo organizirati u rujnu naš će dosadašnji rad u tematskoj prezentaciji predočiti Nada Prlić, prihvaćajući opsežan posao. Zahvalni smo njoj i svima koji nas podupiru; franjevcima u Tvrđi u čijemu prostoru djelujemo od početka 2006. i brojnim drugima. Hvala i nazočnom mr. sc. Romanu Kristiću, pročelniku Upravnog odjela za socijalnu zaštitu, umirovljenike i zdravstvo Grada Osijeka, koji godinama prati naše aktivnosti u skrbi za starije i nemoćne osobe. I dalje ćemo djelovati u duhu služenja utemeljenog u našem geslu Što god učiniste jednom od ove moje najmanje braće, meni učiniste! (Matej 25, 40).“

Vera Szilner izvijestila je o pozitivnom financijskom stanju Udruge, uključujući prihode od Grada Osijeka (12000 kuna), Osječko-baranjske županije (5000 kn) i pojedinaca. Uz diskusiju izvješća su prihvaćena, a Vlasta Marodt u ime Nadzornog odbora potvrdila je izvrsnost u radu. Nedica Jankvić razložila je predložene i prihvaćene statutarne izmjene. Izabrano je (četverogodišnji mandat) vodstvo s predsjednicom Maldini i potpredsjednicom Šešo, članicama Izvršnog odbora u sastavu: Jelica Klobučar, Marija Jovanovac, Viktor Beniković, Kanita Peroli, Stana Košćak. Nova je tajnica Nedica Janković, a rižničarka Jasna Varenina; u Nadzornom odboru su: Ana Popić (predsjednica), Bernarda Koić i Dubravka Elveđi; u Časnom sudu: Nevenka Špoljarić (predsjednica), Damir Gojković i Branka Lacković, a likvidatorica je Sara Mikrut Vunjak.

Predsjednica Ines Maldini o planovima i aktivnostima

Nova predsjednica Maldini zahvalila je za povjerenje naglasivši kako će „zajedništvo i stečevine Veronikina rupca, prepoznate u Osijeku kao ponos Hrvatske, i nadalje donositi živog Krista korisnicima, uzajamno se obogaćujući, a aktivnosti biti nastavljene, kao i projektno nastojanje za otvaranjem dnevnog boravka za starije i nemoćne u Osijeku“.

„Usvajanjem novog Statuta nismo promijenili osnovne aktivnosti Udruge. Odnosi se to na dobrovoljno ulaganje osobnog vremena, truda, znanja i vještina u obavljanju usluge ili aktivnosti za dobrobit starijim i nemoćnim osobama s područja grada Osijeka, koji su u potrebi u njihovim domovima. Problem nije dovoljno samo prepoznati, nego smo pozvani i riješiti ga! Zato je i nastala Udruga koja, pokazujući kršćansku inicijativu, nastoji poboljšati situaciju koju institucije nisu u mogućnosti uvijek ili pravovremeno riješiti. Aktivnosti Veronikina rupca dovode do poboljšanja kvalitete života u zadovoljavanju osnovnih ljudskih potreba kada ih korisnici sami nisu više u mogućnosti obavljati i na nama je omogućiti im aktivno uključivanje u društvena zbivanja jer tako razvijamo humanije i ravnopravnije društvo. Starije osobe, često oboljele, potrebno je učinkovito zaštititi i osposobiti za život podrškom za prihvaćanje velikih promjena u svakodnevnom životu. Takva pomoć nije vezana samo uz osnovnu higijenu i higijenu životnog prostora, opskrbu prehrambenim namirnicama, praćenju farmakoterapije koje osoba prima od svog obiteljskog liječnika u svrhu uzimanja na pravilan način i odlazak na specijalističke preglede… Važno je do kraja života svake osobe poštivati fizičke, emocionalne, socijalne i duhovne potrebe, uvažavajući dignitet i autonomnost osobe… Udruga okuplja građane dobre volje oko pomoći potrebitima koji ostaju na brizi Udruzi, a volonterski rad članstva usklađen je sa Zakonom o volonterstvu“, razložila je Maldini te uz opis potreba korisnika predočila konkretan plan redovnih aktivnosti i suradnje s udrugama, ustanovama i projektnim partnerima.

„Prije 15,5 godina činilo se kao ‘obična’ kršćanska aktivnost donijeti ljubav sugrađanima u potrebi svojim profesionalnim pristupom, koristeći vještine i oplemenjujući ljude oko sebe. Pobožna, milosrdna i hrabra Veronika, brišući lice čovjeka, ostavila je  svjedočanstvo dobrote, sliku Božjeg lica. Tim činom fizička je utjeha postala čin duhovne utjehe, čin ljubavi. Tako i mi, svojom predanom aktivnošću u knjizi naših života i povijesti Osijeka upisujemo tradiciju odgoja prema starim i nemoćnim osobama“, zaključila je novoizabrana Maldini.

Naposljetku je sabrane pozdravio i novomu vodstvu čestitao Romano Kristić izražavajući poštovanje i divljenje prema radu „Veronikina rupca“ te naglasio kako volonteri pomaže onda kada je osoba u potrebi, a najviše je potrebita blizine jer je usamljenost i samoća, što su i studije dokazale, najveći problem današnjice. Skupština je završila zahvalnom molitvom i bratskim zajedništvom uz trpezu. Nevenka Špoljarić