11. Križni put u Gromačniku

GROMAČNIK (TU) – Pomoćni biskup đakovačko-osječki, mons. Ivan Ćurić predvodio je 10. travnja 2022. na Nedjelju muke Gospodnje – Cvjetnicu, u zajedništvu s domaćim župnikom Frokom Zefiqom te svećenicima iz susjednih župa vlč. Filipom Sertićem i đakonom Stjepanom Krešom, 11. Križni put na brdu iznad Gromačnika, filijali Župe Krista Kralja – Brodski Varoš.

„Ovo je jedanaesti križni put po redu, koji u Gromačniku okuplja veliki broj ljudi. Na ovom križnom putu spominju se i patnja i radost. Mi zapravo dok pjevamo spjev Gospina plača, sjedinjujemo se s Marijom i njezinom patnjom zbog smrti njezina Sina na križu, a radost je Kristovo uskrsnuće koje je simbol nade i novoga života. U Isusovu muku uključimo i sve naše svakodnevne križeve, boli i patnje, kao i sve žrtve stradale u Ukrajini”, istaknuo je biskup Ćurić. Dodao je kako ovaj križni put završava postajom koja se nalazi kraj groblja u Gromačniku, i označio tu postaju simbolom svršetka Gospodinove Muke.

Ove godine, osim vjernika iz Gromačnika i Župe Brodski Varoš, na križni put hodočastili su i župljani  brodske Župe Bezgrješnog Srca Marijina te župljani Župe sv. Ivana Krstitelja iz Sibinja i njihov općinski načelnik Josip Pavić. Anita Terzić