Susret mladih Vukovarskog dekanata

VUKOVAR (TU) – Kako bi se mladi Đakovačko-osječke nadbiskupije što bolje pripremili na veliki događaj Susreta hrvatske katoličke mladeži, koji će se održati u Vukovaru 29. i 30. travnja 2017, započeo je niz dekanatskih odnosno regionalnih susreta mladih, a prvi je održan u Vukovaru, 24. rujna.

U Pastoralnom centru sv. Bone Župe sv. Filipa i Jakova u Vukovaru u poslijepodnevnim satima okupilo se šezdesetak mladih iz župa Vukovarskog dekanata, a pozdravio ih je i kroz susret vodio povjerenik za pastoral mladih Đakovačko-osječke nadbiskupije, vlč. Filip Perković. Srdačnu dobrodošlicu mladima je izrazio i župni vikar, fra Mario Zubak, prigodan duhovni nagovor i ispit savjesti vodio je o. Arkadiusz Krasicki, Cssp, a mlade su na rad poticale animatorice Katarina Herceg, Margareta Gregić i Mateja Đumić.

Interaktivni, multimedijalni način rada sudionike je potaknuo na razmišljanje o Isusovu govoru na gori te blaženstvima kao životnom programu kršćanstva. Rad je podijeljen u tri dijela s naslovima „Slušati“, „Činiti“ i „Odlučiti“. Otkrivali su koliko žive blaženstva u svakodnevnom životu, a tema je protkana primjerom blaženika, zajedničkim promišljanima i nastojanjima te kreativnim radom. Do cilja susreta – da je svatko potreban za izgradnju cjelovite slike Crkve – mladi su došli igrajući se, razvijajući timski duh, razgovarajući, pomažući jedni drugima – kao i zaključkom da su njihovi životi „sol zemlje“ i svijetlo današnjega društva.

Povjerenik Perković potom je predstavio povijest Susreta hrvatske katoličke mladeži od 1996. godine, a tijekom programa mladi su kroz igru otkrili gesla i mjesta održavanja dosadašnjih susreta. Predstavio im je predstojeći SHKM koji se održava u njihovu gradu naglašavajući kako nitko ne može bolje predstaviti Vukovar nego oni koji u njemu i uz njega žive. Pozvao ih je da se odluče i prijave za volontiranje na Susretu te da potaknu i svoje prijatelje na volontiranje i tako daju svoj doprinos ovom nacionalnom događaju.

Prvi dekanatski susret zaključen je misnim slavljem koje je predvodio vlč. Perković uz koncelebraciju fra Marija, a pjevao je zbor mladih vukovarske Župe sv. Filipa i Jakova – VIS Damjan. Vlč. Perković pozvao je župljane da mole za mlade naše nadbiskupije, kao i za uspješno organiziranje i održavanje SHKM-a u Vukovaru. Potaknuo ih je i da otvore svoje domove mladima koji će doći na Susret, kako bismo mogli ponuditi udoban smještaj, pokazati gostoprimstvo i širinu slavonske duše. Slijedeći susret održat će se 15. listopada za mlade Osječkog istočnog, Osječkog zapadnog i Čepinskog dekanata. M. Kuveždanin