Duhovna obnova i skupština Područnog bratstva trećoredaca u Osijeku

OSIJEK (TU) – Jednodnevnom susretu trećoredaca i trećoredica Franjevačkog svjetovnog reda Slavonsko-baranjskog područnog bratstva Sv. Antuna Padovanskog, održanom u Osijeku 26. ožujka u franjevačkoj crkvi Sv. Križa u Tvrđi, na duhovnoj se obnovi pridružila Katolička udruga za pomoć starijim i nemoćnim osobama „Veronikin rubac“, predstavnici Frame, duhovni asistenti mjesnih bratstava, franjevci konventualci Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda te franjevci kapucini Hrvatske kapucinske provincije sv. Leopolda Bogdana Mandića i redovnice – duhovne asistentice.

Program je počeo sakramentom svete ispovijedi i euharistijskim slavljem predvođenim fra Dragutinom Bedeničićem, nastavljen duhovnim razmatranjem fra Martina Dretvića, duhovnog asistenta Slavonsko-baranjskog područnog bratstva FSR-a i završen klanjanjem pred Presvetim Oltarskim Sakramentom koje je vodio kapucin fra Dragutin Brezovac. U misnom slavlju liturgijskim pjevanjem uz orguljsku pratnju Ivke Kurinović sudjelovali su trećoredci Mjesnog bratstva „Tvrđa“ i članovi „Veronikina rupca“.

U poslijepodnevnom radnom dijelu susreta 1. područne skupštine FSR-a trećoredce i ministre mjesnih bratstava je pozdravila područna ministra Ankica Šerić, čula su se izvješća i najavljene aktivnosti u 2022. godini te prijedlozi za bolji rad. Susretu, uz domaćinstvo osječkih franjevaca Franjevačkog samostana sv. Križa i gvardijana fra Venancija Jakova Mihaljevića (duhovnog asistenta OFS-a i „Veronikina rupca“) pribivali su, uz spomenute franjevce, i fra Josip Patrčević, gvardijan Kapucinskog samostana sv. Jakova u Osijeku, fra Anto Hajmiler iz Iloka, redovnice i duhovne asistentice iz Bošnjaka i Đakova s. Paskala Križan i s. Karmela Dominković. U radu su sudjelovala mjesna bratstva: Požega, Našice, Vinkovci, Osijek s pet bratstava (Tvrđa, Kapucini, Jug II, Sv. Leopold B. Mandić), Belišće, Vukovar I  i Vukovar II – Borovo naselje, Otok, Ilok, Bošnjaci, Novi Sad, Đakovo i Slavonski Brod. Slavonsko-baranjsko područno bratstvo sv. Antuna Padovanskog, sa sjedištem u Osijeku jedno je od pet područnih povezanih u Hrvatsko nacionalno bratstvo FSR sa sjedištem u Zagrebu.

U homiliji nadahnutoj ulomkom evanđelja po Luki (Lk 18, 9-14) fra Bedeničić istaknuo je kako je bitno prihvaćati i primjenjivati Božju riječ u svojemu životu i svojemu srcu, a ne biti poput farizeja i o sebi misliti da smo dobri vjernici. „Osluškivanjem Božje riječi učim se ljubavi, poniznosti i ono što radim, radim iz ljubavi, ne zbog natjecanja“, kazao je propovjednik podsjetivši na slavlje svetkovine Blagovijesti kada smo s papom Franjom molili za mir u svijetu i osobito suosjećali s Ukrajinom. „Živjeti nam je i pozvani smo, osobito u vrijeme korizme, na istinsko obraćenje, na život od susreta s Isusom, sa živim Bogom. Po nama treba biti prepoznatljiva Božja ljubav u tome kakva smo braća i sestre, osjeća li se čovjek pored nas dobro, a ne da se kao farizeji hvalimo i uspoređujemo s carinikom, a on zna da je grješan i traži oproštenje“, promišljao je propovjednik.

Razmatrajući djelo sv. Jakova apostola, fra Martin Dretvić je među ostalim rekao: „Svetost mora biti očitovana u odnosu na Boga i bližnjega. Uzmite si za svetu zadaću čitati poslanice! Imaj svoje Sveto pismo, čitaj, razmatraj, križaj se njime, poljubi ga jer što se voli to se ljubi! Imaj svoj Novi zavjet, piši po njemu, a poželjno je i malo suza po njemu; Gospodin traži suze, ne molitve koje će dovesti do pokore. Trebamo živjeti od razmatranoga!“ Promišljao je i o vrijednostima koje trebaju živjeti u vjerniku, osobito pobožnom trećoredcu koji je u „trajnoj duhovnosti s Isusom“ i „treba biti žarom raspoložen za svetu pričest, na misi sabran i pribran, a u crkvi disati u tišini molitve i razgovora s Bogom, ne bukom razgovara s ljudima i prepričavanja s kojeg se lako skrene u ogovaranje“. Razmatranje je zaključeno kako radom na svojoj duhovnosti biti dobar primjer vjere. Nevenka Špoljarić