Tribina o slobodi i slobodnoj volji

SLAVONSKI BROD (TU) – U sklopu novoga projekta „Tri u jedan – Bog, ti i ja“, koji su članovi Studentskog katoličkog centra (SKAC) Slavonski Brod započeli 17. veljače u Katehetskom centru župe Gospe Brze Pomoći u Slavonskom Brodu, održana je 24. ožujka  druga tribina koja je okupila 80-ak mladih. Predavač je bio fra Ivan M. Lotar, OFMConv., župni vikar Župe sv. Antuna Padovanskog i sv. Maksimilijana Kolbea u Zagrebu.

On je mladima govorio o slobodi i slobodnoj volji koju je Bog dao svakome čovjeku. Posvjestio je kako je Bogu naša slobodna volja svetinja, jer nas je stvorio na svoju sliku, da je Božja volja posvećenje i spasenje jer On želi da se svi ljudi spase. U drugom dijelu predavanja govorio je o razlikovanju dobra i zla, u odabiru između dva dobra, odnosno kako prepoznati što je volja Božja u našem životu. Pojasnio je kako po molitvama, po  talentima koje smo primili od Boga možemo prepoznati što je Božja volja, što on želi da učinimo kako bi bili sretni u svome životu. Potaknuo ih je na molitvu te kroz osobna iskustva ustvrdio kako u molitvi u osluškivanja najjasnije možemo prepoznati  Božju volju. Na kraju je odgovorio na nekoliko konkretnih pitanja koja su mu uputili mladi.

Tribine će se ubuduće održavati jednom mjesečno. Želja je članova SKAC-a svojim vršnjacima od 16 do 35 godina približiti odnos sa samim sobom, s Bogom, s bližnjima, pojasniti im kako te odnose popraviti, izvući iz njih ono najbolje, promišljati što o tome govori Bog i uči kršćanstvo. B. Lukačević