Obilježena 25. obljetnica smrti sestre Mariangele Žigrić, SCSC

ĐAKOVO (TU) – U samostanu Milosrdnih sestara sv. Križa u Đakovu 24. ožujka 2022. obilježena je 25. obljetnica smrti s. Mariangele Žigrić (18. kolovoza 1931.-24. ožujka 1997.). Dan uoči navedene obljetnice upriličen je posjet ostavštini sestre Mariangele za najmlađe članove samostanske zajednice, za kandidatice i postulantice, uz koje je bila i njihova odgojiteljica s. Doroteja Krešić.

Kroz izložbeni prostor i Osobni arhiv s. Mariangele provela ih je s. Marija Stela Filipović, organizatorica izložbe i voditeljica navedenoga Arhiva. Navečer je u samostanskoj crkvi Presvetoga Srca Isusova bilo klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom, ispunjeno molitvama i pjesmama s. Mariangele. Klanjanje je priredila i vodila s. Deodata Kočonda.

Na sam dan obljetnice Jutarnje hvale Božanskoga časoslova, kao i euharistijsko slavlje, bilo je obilježeno psalamskim napjevima, antifonama i pjesmama koje je skladala sestra Mariangela, koje je priredila s. Rastislava Ralbovski, a poticajnu homiliju održao je doc. dr. Grgo Grbešić, rektor samostanske crkve. Tijekom dopodneva provincijalna poglavarica, s. Valerija Široki, sa svojim savjetnicama posjetila je groblje i uz molitvu krunice zapalila svijeću i položila buket cvijeća na grob s. Mariangele.

Fra Bonaventura Duda zapisao je o sestri Mariangeli sljedeće: Ona svakako spada među istaknute naše redovnice … koje su osjetile prolazak Duha u vrijeme II. vatikanskog koncila, i u njegovu početku i u njegovu susljednom trajanju, koje još nije završilo. U tom je pridonijela baš svoj udio, osobito na dvije razine. Ona je, na svoj način, karizmatik obnovljene liturgije, i misne, a osobito časoslovne, i to prvenstveno u svojoj vlastitoj zajednici Sestara sv. Križa, a onda i u Crkvi u Hrvatskoj… Velika je njezina zasluga što se u Hrvatskoj provinciji Milosrdnih sestara sv. Križa tako uzorno obavlja sveta liturgija, i misna i časoslovna, s njegovanim i tako raznolikim pjevanjem himana, antifona i psalama, za koje je i sama spjevala tekstove, pa i skladala melodije… Osobito je željela poetski izraziti liturgijske naznake za ulazne i pričesne pjesme, s mnogo istinskoga liturgijskoga i biblijskoga ukusa. … Dosta je pogledati pjesmaricu PJEVAJTE GOSPODINU PJESMU NOVU pod tako skromnom kraticom MŽ… Kako je istinita ona sv. Augustina: Qui cantat, bis orat! – Tko pjeva, dvostruko moli! – onda se može reći da je sestra Marianglela uvelike doprinijela ozvučenju liturgije, dakako prvenstveno u zajednicama Sestara sv. Križa, a onda i općenito u nas.“ (U znaku Križa, posebni broj, 1997./4., str. 15.-16.). s. Rastislava Ralbovski