Trinaesti molitveni susret unutar novoga ciklusa “Lectio divina”

OSIJEK (TU) – U četvrtak, 24. ožujka 2022. održan je u pastoralnim prostorima Nadbiskupskog vikarijata u Osijeku trinaesti molitveno-biblijski susret unutar novoga ciklusa Lectio divina, pod vodstvom vlč. dr. Davora Vukovića, profesora fundamentalne teologije u Đakovu i sveučilišnog kapelana u Osijeku. Susret je započeo zajedničkom uvodnom molitvom, s osobitom nakanom za mir u Ukrajini. Zahvaljujući tehničkoj podršci koju je osigurala Anamarija Buzgo, susret su pratili i sudionici on-line, preko video veze na you tube kanalu Duhosa. Snimka Lectio divina ostaje dostupna na YouTube kanalu Duhosa za sve zainteresirane.

Za temu susreta odabran je odlomak iz Ivanovog evanđelja koji donosi susret između Isusa i preljubnice (Iv 8, 1-11). Prvi korak Lectio divina je čitanje (lectio) odabranog biblijskog teksta. Nakon čitanja uslijedilo je razmatranje (meditatio) u kojem su protumačene neke teme pročitanog ulomka. Vlč. Vuković je istaknuo kako nadu oslobođenja i radost novog početka susrećemo osobito potresno i životno u evanđeoskom odlomku o preljubnici. U središtu zgode nalazi se grješna, nesretna i ponižena žena, koja je zapravo na samom rubu smrti. Tu su i službenici židovske religije, farizeji i pismoznanci, koji traže da se ispuni Zakon. Tu je i Isus kojemu lukavi farizeji i pismoznanci dovode preljubnicu, kako bi ga stavili u bezizlaznu situaciju, naglasio je dr. Vuković.

Na zahtjev da se izjasni, Isus izgovara čudesnu i neočekivanu rečenicu, koja dovodi do potpunog obrata, te pozornost okupljenih preusmjerava sa osude žene na dubine vlastitog srca: «Tko je od vas bez grijeha, neka prvi na nju baci kamen». U ovim riječima zrcali se kreativna i dobrohotna, milosrdna mudrost Božja, koja nikoga ne ponižava, no svima otvara nove obzore i vidike. Isusove riječi poput mača zasijecaju u dubine savjesti farizeja i pismoznanaca koji, očito prepoznavši vlastitu bijedu i grješnost, odlaze jedan po jedan ostavljajući same Isusa i ženu. Isus pozornost prebacuje sa nesretne žene na savjest i nutrinu svakog od okupljenih oko te žene. Isus izvodi „božanski obrat“: pogled osude usmjeren prema drugome Isus usmjerava prema vlastitoj nutrini. Obraćenje i oproštenje, dvije središnje teme korizmenog vremena, u središtu su ovog evanđeoskog odlomka. Isusovo ne-osuđivanje predstavlja opraštanje koje oslobađa, vraća dostojanstvo i život, te više nego bilo koji oblik krute pravednosti, daje u srcu grešne osobe mogućnost novog početka. Današnje evanđelje je zapravo slavlje čudesne Božje mudrosti i milosrđa koje svakom čovjeku daje radost oslobođenja i usmjerenost prema drukčijoj budućnosti, poručio je vlč. Vuković.

U korizmi svi smo pozvani na novi početak. Svaki je kršćanin pozvan otvoriti se iskustvu Božjeg milosrđa i doživljeno milosrđe iskazivati bližnjima. Milosrđe znači izbjegavati osudu i osuđivanje, ustezati se od kamenovanja drugih djelima, ali i riječima i (o)govorom, kojima bližnje ne podižemo, nego im nanosimo zlo, rušimo dostojanstvo, oduzimamo život. Suprotno tomu, pozvani smo bližnjega podizati iz zla i bijede, vraćati u život; darivati velikodušnom dobrotom, lijepim riječima, dobrim savjetom, blagotvornom utjehom, poniznom i diskretnom opomenom, poticajnim ohrabrenjem, srdačnim zagrljajem, nenametljivom prisutnošću i blizinom, naglasio je dr. Vuković.

U razmatranje o ovim, ali i o drugim temama na temelju pročitanog odlomka, uključili su se i ostali sudionici susreta. Nakon razmatranja (meditatio), uslijedila je molitva (oratio) nadahnuta pročitanim tekstom. Nakon molitve, sudionici su ostali u tišini i kontemplaciji (contemplatio) te promišljanju o konkretnom djelovanju (actio). Susret je završen zajedničkom molitvom. Sljedeći Lectio divina predviđen je za četvrtak, 07. travnja 2022. u 20 sati (radi ljetnog računanja vremena susret je pomaknut za pola sata kasnije) u prostorima Nadbiskupskog vikarijata u Osijeku. Anamarija Buzgo