Seminar za voditelje zborova mladih

ĐAKOVO (TU) – Kao sastavni dio priprave za Susret hrvatske katoličke mladeži, koji će se održati 29. i 30. travnja 2017. u Vukovaru, Ured za pastoral mladih Đakovačko-osječke nadbiskupije formirati će veliki Nadbiskupijski zbor mladih, koji će animirati središnje euharistijsko slavlje Susreta. Stoga je 17. rujna u prostorima Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Đakovu održan seminar za voditelje zborova mladih Nadbiskupije, koji su izrazili želju da budu dio velikoga zbora.

Seminaru se odazvalo preko 20 voditelja zborova, koje su na početku pozdravili vlč. Filip Perković, nadbiskupijski povjerenik za pastoral mladih, te uime nadbiskupa Đure Hranića  mons. Ivan Ćurić, generalni vikar.

Mo. Ivan Andrić održao je predavanje o pjesmaricama i izboru pjesama za svete mise s mladima. Povela se rasprava o šansonama koje se danas često čuju na misnim slavljima, o njihovoj vrijednosti, gramatičkoj ispravnosti i ispravnom izgovoru riječi, o slabom korištenju pjesmarica sa starim pjesmama, koje se sve rjeđe čuju u crkvama. Mladi su inicirali izradu pjesmarice kojom bi se mogli služiti u animiranju misnih slavlja, a koja jednako njeguje i moderne šansone i stare pjesme.

Potom je predavanje i radionicu održala Antoaneta Radočaj Jerković, izv. prof. art. Voditelji su kroz zanimljiv, praktičan način učili, odnosno ponavljali kako ispravno sjediti ili stajati prilikom pjevanja, vježbe disanja, vrste pjevanja… Svi su rado sudjelovali te pohvalili ovakav način rada.

Na kraju susreta prisutnima se obratio povjerenik Perković, koji ih je upoznao s repertoarom pjesama za SHKM u Vukovaru te najavio još ovakvih susreta, kao i probe zbora od sljedeće godine. Okupljene je pozdravio i Želimir Sušić, koji će biti voditelj velikog Nadbiskupijskog zbora mladih, izrazivši nadu u dobru suradnju.

Zborovi mladih još uvijek se mogu prijaviti za sudjelovanje u formiranju velikog zbora na e-mail adresu: shkm2017@djos.hr. A. Banović