Predstavljanje kandidata za sakrament krizme

SLAVONSKI BROD (TU) – Tijekom večernjeg misnoga slavlja, koje u nedjelju 13. ožujka u župi Gospe Brze Pomoći u Slavonskom Brodu u zajedništvu sa župnim vikarom Markom Obradovićem predvodio župnik Anđelko Cindori župljanima je predstavljeno 91 ovogodišnjih kandidata za primanje sakramenta krizme.

U prigodnoj homiliji župnik Cindori  povezao je savez s Abrahamom s njihovim krštenjem te ih potaknuo da promišljaju tko su im uzori u životu i koliko su vezani na materijalno. Aktualizirajući Evanđelje te nedjelje, posvjestio im je da su kao kršćani pozvani preobraziti ovaj svijet svojim svjedočenjem vjere.

Slijedilo je potom predstavljanje kandidata za svetu krizmu. Dok su ih njihovi voditelji; župnik Cindori vlč. Obradović, s. Jasna Lučić, uršulinka i vjeroučitelj Matko Ujvar Ceh pojedinačno prozivali, pjesmom je na njih zazivan Duh Sveti. Slijedio je potom prinos darova u kojem su župniku na oltar učenici – predstavnici svih četiriju skupina – donosili knjižice u kojim su zabilježeni dolasci pojedinih kandidata na misna slavlja.

Obraćajući se kandidatima, župnik ih je potaknuo da se u pripremi za taj veliki korak ozbiljnije pripremaju osobnom molitvom, čitanjem Riječi Božje, sudjelovanjem na školskom vjeronauku, susretima u župi, a nadasve redovitim sudjelovanjem na nedjeljnim misnim slavljima i drugim liturgijskim događanjima u župi, kao i svjedočanstvom života u svojoj obitelji, župi, školi, među prijateljima i svugdje gdje se nađu. U zajedništvu s nazočnim vjernicima i svojim voditeljima slijedila je obnova vjere i krsnih obećanja te molitva vjernika, čije su zazive čitali kandidati za svetu krizmu. Slavlje je pjevanjem uveličao župni zbor mladih. Pripravnici za krizmu su učenici 2. razreda srednjih škola, a slavlje krizme u ovoj će župi biti 21. svibnja ove godine. B. Lukačević