Križ SHKM-a svečano dočekan u osječkoj župi Uzvišenja sv. Križa

OSIJEK (TU) – Križ Susreta hrvatske katoličke mladeži u svom (po)hodu župama osječkih dekanata stigao je 13. rujna, iz donjogradske župe Preslavna Imena Marijina, u Osječki zapadni dekanat, u retfalačku župu Uzvišenja sv. Križa, gdje su ga na Trgu hrvatskih branitelja dočekali župljani, vatrogasci DVD-a Retfala i njihov Puhački orkestar, predstavnici GČ Retfala i građani.

Mladi župe, ministranti, retfalački župni vikar Robert Almaši i bogoslov Nino Perica u predvečerje su ponijeli križ retfalačkim ulicama, od središnjeg trga do župne crkve te ga svečano unijeli u župnu crkvu. Uz križ SHKM-a župna se zajednica predvođena župnikom Ivicom Martićem poklonila križu na koljenima te molila svjedočeći svoju privrženost Isusu Raspetomu i katoličkoj vjeri. Uslijedila je večernja euharistija, a župnik je uvodno pojasnio znakovitu prisutnost križa SHKM-a na oltarnom prostoru, gdje će stajati nekoliko dana te će župljani imati mogućnost sudjelovanja u osobnoj i zajedničkim pobožnostima pored križa SHKM-a, koji će simbolično na crkveni god župe biti iznova unesen u procesiji u crkvu svečaricu uoči večernjeg euharistijskog slavlja 14. rujna. Nakon mise, vatrogasci su vjernicima predvođenim župnikom podijelili upaljene baklje koje su u procesiji simbolično nošene od crkve do križa krajputaša i kipa sv. Florijana (zaštitnika vatrogasaca) ispred zgrade DVD-a Retfala u Ulici Š. Petefija.    

Uz križ SHKM-a 15. rujna (četvrtak), nakon večernje mise s počekom u 18.30 sati, uslijedit će euharistijsko klanjanje koje animiraju mladi župe, kao i pobožnost Križnog puta 16. rujna (u petak) u 18 sati iza koje slijedi misa. Simbolični hodočasnički križ naposljetku svojih pohoda župama u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji stajat će krajem travnja 2017. godine u Vukovaru na jubilarnom desetom nacionalnom Susretu hrvatske katoličke mladeži i stoga njegov dolazak u retfalačku župu označava ponosno sudjelovanje u pripravi za veliki događaj u Crkvi te je ujedno poziv mladima na odaziv, a župljanima za gostoljubiv prihvat mladih sudjelovatelja. Nevenka Špoljarić / foto: Zorislav Kalazić