U Osijeku proslavljeno Preslavno Ime Marijino

OSIJEK (TU) – Osječka donjogradska župa Preslavnog Imena Marijina proslavila je svečanim euharistijskim slavljima svoj crkveni god 12. rujna za koji se župna zajednica pripravljala trodnevnicom. Središnjem večernjem misnom slavlju, koje je predslavio preč. dr. Drago Tukara, ravnatelj Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije, pribivali su Marijini štovatelji i iz župa osječkih dekanata, dok su misu pjevanjem animirali župni Mješoviti zbor i Zbor mladih, uz ravnanje zborovođe Jure Smajića.

Uvodeći u misno slavlje predslavitelj je podsjetio kako “mistična Majka Crkve uvijek majčinski, puna ljubavi brine za svakoga od nas” te pozvao sabrane da se kao Marijina djeca odgovorno ponašaju, budu odgovorna djeca Božja jer, kazao je: “Biti pobožan sa Majkom Božjom je ponos. Budimo ponosna, odgovorna djeca Božja!” Propovijedajući dr. Tukara potaknuo je razmatranja o sadržajnom značenju spomena i zazivanja Imena Marijina kroz povijest do današnjih dana ističući tristoljetno utjecanje Marijinu Imenu molitvama i pobožnostima prisutno na području današnje donjogradske župe, ali i šire u kršćanskomu svijetu, napominjući: “Koliki su vjernici u prošlosti na ovaj dan dolazili u ovu crkvu, zazivali Ime Marijino i kako je to veliki poticaj nama i danas. Ova je župa bogata molitvom i pobožnošću prema Mariji.”

Propovjednik je razmatrao: o blagdanu kao o pogledu kroz povijest; o blagdanu molitve i pobožnosti; o blagdanu zajedništva, prijateljstva, teologije i vjere; smisla života; blagdanu imena i blagdanu pobjede dobra nad zlom. „Ovo je Marijin blagdan, njezina Imena, a srce je središte i oznaka svakoga imena. Srce piše povijest i to će svjedočiti Marija čije je ime ispisalo povijest. Ona je ime nad svim imenima. Molimo njezino slavno Ime, Marije Djevice i Majke, blagoslovljeno njezino Ime da nas oslobodi od svakoga zla”, zaključio je propovijed dr. Tukara.

Uvodeći u blagdansko slavlje, suslavitelj preč. Ivan Jurić, donjogradski župnik i dekan Osječkog istočnoga dekanata, pozdravio je dobrodošlicom “sabrane oko drage Gospe” brojne župljane i vjernike, župne pjevače, predstavnike Grada, Osječko-baranjske županije, župana dr. Vladimira Šišljagića te predstavnike GČ Donji grad, koja je ujedno obilježila Dan donjogradske gradske četvrti, zatim predvoditelja slavlja Dragu Tukaru i suslavitelje domaćeg supsidijara vlč. Matu Martinkovića te vlč. Željka Šimića, bivšeg donjogradskog župnog vikara i župnika u Drenovcima.

Trodnevnica

Župa se za blagdan pripremala trodnevnicom. U petak, prvoga dana, molitvu krunice i svetu misu predvodio je župni supsidijaar vlč. Mato Martinković. Nadovezujući se na odlomak Evanđelja o svadbi u Kani Galilejskoj, temeljio je propovijed o Mariji, Majci koja se brine za sve. Ona je poput dobre majke, uočava naše probleme i moli Isusa za pomoć. Mi Mariji dolazimo sa različitim molbama, no ona već zna sve naše potrebe prije nego ih izreknemo. Brižna je majka koja ih uočava i daje nam sigurnost u svome majčinskom krilu. Često previše razmišljamo o našim problemima, a jedino nam je rješenje prepustiti se Majci u njezine ruke poput djeteta. Biti kao dijete, to ne znači biti neozbiljan, neodgovaran u životu, već imati djetinje srce“, rekao je među ostalim vlč. Martinković. Misno slavlje pjevanjem su animirali članovi župnog Mješovitog zbora.

U subotu je krunicu i svetu misu predvodio župnik Ivan Jurić. Tijekom mise je održano i vjenčanje, pa je nakana cijele mise bila obitelj i zajedništvo koje obitelj predstavlja. Župnik je u svojoj propovjedi naglasio da želimo promatrati ono što je najvažnije u društvu, a to je obitelj. Ako je obitelj loša, onda ništa ne valja. Bog je centar obitelji. On u obliku malenoga djeteta silazi u obitelj Marije i Josipa. Od njegovog rođenja sva društva, sve religije broje godine, iako to ne žele priznati. Samo Bog može spajati buduće supružnike. Brak nije igra na sreću, dobitak ovisi o objema stranama. Muškarac i žena trebaju prihvatiti međusobne slabosti, poduprijeti jedno drugo u željama, trebaju zajednički gledati u istom smjeru, a ne jedno u drugo. Što Bog združi, čovjek neka ne rastavi, neke su od misli župnika Jurića. Misno slavlje animirao je Zbor mladih.

Trećega dana trodnevnice proslavljen je i dan posvete župne crkve. Prije svete mise pjevale su se svečane vespere, predvođene bivšim donjogradskim kapelanom, a sada rimskim studentom, vlč. Ivanom Benakovićem, uz animiranje župnog Zbora mladih. U svojoj posebno nadahnutoj provjedi vlč. Benaković je istaknuo: „Danas slavimo dan posvete župne crkve, dan kada je Bog posvetio ovaj dom. Ova Godina milosrđa nam je ključ da otkrijemo kakav je Bog, kako Bog ulazi u naš život. U evanđelju imamo sliku oca kako traži izgubljenog sina, traži osobu koja je u potpunosti uništena. Svakodnevno viđamo takve osobe. Bog je taj koji uvijek prilazi takvom čovjeku. On ne sjedi na tronu, već izlazi čovjeku ususret. Vidi čovjeka koji je uništen i trči mu ususret poput oca iz prispodobe. Isus ovu prispodobu ne upućuje teškim grešnicima, već farizejima i pismoznancima, koji sebe smatraju pravednicima. Mi pod krinkom pravednosti činimo veći grijeh nego oni koji priznaju da su grešnici“, rekao je među ostalim vlč. Benaković.

Na kraju misnog slavlja mladi župe u crkvu su unijeli Križ Susreta hrvatske katoličke mladeži te je nastavljana pobožnost Križu. Nevenka Špoljarić / Mirena Zake