Kanonska vizitacija u Župi Gospe Brze Pomoći

SLAVONSKI BROD (TU) – U sklopu ovogodišnjih kanonskih pohoda, nadbiskup mons. Đuro Hranić pohodio je 31. siječnja 2022. Župu Gospe Brze Pomoći u Slavonskom Brodu. U njegovoj su pratnji bili vlč. Mato Mićan, sudac crkvenog sudišta te vlč. Domagoj Lacković, tajnik Nadbiskupskog ordinarijata. Dočekali su ih domaći župni vikar vlč. Marko Obradović i đakon Antun Nikolić, dok iz zdravstvenih razloga župnik vlč. Anđelko Cindori nije mogao biti prisutan.

U prijepodnevnom vremenu nadbiskup se zajedno sa svim župnicima Slavonskobrodskog dekanata susreo s predstavnicima civilne vlasti, slavonskobrodskim gradonačelnikom Mirkom Dusparom i županom brodsko-posavskim Danijelom Marušićem.

Potom su uslijedili susreti s članovima redovničkih zajednica koje žive i djeluju na području župe. U samostanu časnih sestara sv. Uršule nadbiskup je sa svećenicima sudjelovao u molitvi šestog časa, nakon toga i zajedničkom objedu. Uslijedio je posjet samostanu Milosrdnih sestara sv. Križa koji se također nalazi na području župe. U susretu s redovnicima i kandidatima koji borave u franjevačkom samostanu Presvetog Trojstva predstavljeni su svi oblici suradnje između franjevaca i dijecezanskih svećenika na području grada, a razgovaralo se i o mogućim novim oblicima suradnje, napose po pitanju rada srednje i uskoro nove osnovne katoličke škole.

U popodnevnom dijelu održani su susreti s članovima odbora Župnog pastoralnog vijeća za karitativno djelovanje i dobrotvornost, naviještanje i liturgiju. Svoje djelovanje predstavili su župljani volonteri župnog Caritasa, članovi molitvene zajednice Molitva i Riječ, članovi inicijative 40 dana za život, vjeroučitelji koji sudjeluju u župnoj katehezi, volonteri hodočasničkog dana Gospi Brze Pomoći – „osmog u mjesecu“, članovi Mreže molitelja za svećenička i redovnička zvanja, volonterke u čišćenju liturgijskih prostora te najveća liturgijska skupina u župi – Anđeline prijateljice. Sa svakom skupinom je nadbiskup imao poticajni susret u kojem je, slušajući o njihovom djelovanju u životu župe, izrazio podršku i zahvalu. Potom je uslijedio susret sa svim članovima Župnog pastoralnog i Župnog ekonomskog vijeća. Njihov rad povezao je sa sinodalnošću, aktualnom temom u Crkvi, naglasivši kako rad župnih vijeća treba zaista biti zajednički hod župnika, vijećnika i cijele župne zajednice s Bogom.

Vrhunac susreta bila je večernja sveta misa koju je predvodio nadbiskup Hranić u zajedništvu s okupljenim svećenicima i župljanima. U svojoj homiliji dotaknuo se sinodalnog puta za aktualnu biskupsku sinodu koja će se održati  2023. godine. Naglasio je kako Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji, zahvaljujući iskustvu Druge biskupijske sinode sazvane 1998., nije nepoznato biskupijsko savjetovanje niti sinodski proces u cjelini. Izrazio je nadu da je svatko od prisutnih vjernika, darivanjem svoga vremena i dobre volje, po sudjelovanju u nadbiskupskom savjetovanju u pripravi Sinode biskupa o sinodalnosti u Crkvi spreman ugraditi se u život svoje župe i naše mjesne Crkve. Na koncu ohrabrio je sve prisutne vjernike riječima nazvavši ovu župu prvom u gradu Slavonskom Brodu, „lokomotivom“ koja će vući za sobom sve druge župe u dobrom smjeru.

Nakon mise uslijedio je susret sa župnim zborom, čitačima i ministrantima, a u župnoj kući pregledane su sve župne knjige, te obavljeni pojedinačni razgovori sa župnim vikarom i đakonom. Kanonski pohod završio je molitvom ispred kipa Gospe Brze Pomoći. Antun Nikolić