Slikovnica „Majka Amadeja“ u školskim klupama

ĐAKOVO (TU) – Povodom Dana sjećanja na žrtve Holokausta koji se obilježava 27. siječnja, Milosrdne sestre sv. Križa darivale su slikovnicu „Majka Amadeja“ učenicima od prvog do četvrtog razreda osnovnih škola u Đakovu i okolici.

Iako slikovnica nije publicirana u okviru poznatih nakladničkih kuća i nema puno mogućnosti za komercijalnu promociju, broj distribuiranih primjeraka već premašuje brojku od 4.000. Naime, tijekom posljednjih pet mjeseci koliko je proteklo od prvog izdanja slikovnice, već je bilo i drugo izdanje: prvo u nakladi od 2.000 primjeraka, a drugo u nakladi od 3.000 primjeraka. Tisak prvog izdanja u cijelosti su financirali Grad Đakovo i Židovska općina Osijek, na čemu im Milosrdne sestre sv. Križa srdačno zahvaljuju. Primjerci slikovnice dostavljeni su na adrese oko 150 crkvenih i društvenih ustanova u Hrvatskoj, Srbiji te Bosni i Hercegovini. Uglavnom je riječ o dječjim vrtićima i osnovnim školama.

Inicijativa za izradu slikovnice na tragu je prethodnih naraštaja Milosrdnih sestara sv. Križa koje su tijekom duge povijesti rada s djecom u školama i po župama prednjačile u uporabi likovnih materijala vlastite izrade u katehezi i na školskom vjeronauku. „Majka Amadeja“ treća je slikovnica u izdavačkom nizu Milosrdnih sestara sv. Križa „Životopisi uzora za djecu“. Prva slikovnica tog niza „Sestra Zdenka“, prijevod je slovačkog izdanja, druga slikovnica „Blažena sestra Ulrika Nisch“ rađena je prema predlošku gotovog teksta, a tek treća „Majka Amadeja“ izvorna je i po tekstu i po ilustracijama.

Autorstvo slikovnice „Majka Amadeja“ potpisuju s. Krista Mijatović i s. M. Margita Gašparovsky. Slikovnica na živopisan način opisuje kako je majka M. Amadeja Pavlović, provincijalna poglavarica Milosrdnih sestara sv. Križa u vremenu Drugog svjetskog rata, spasila život djevojčici židovskog podrijetla, Zdenki Bienenstock i posthumno zadobila odličje Pravednice među narodima. Milosrdne sestre sv. Križa Đakovo