U Caritas Župe Ivankovo stigla donacija 28 bolničkih kreveta iz Belgije

IVANKOVO/VINKOVCI (TU) – Hrvatski Caritas donaciju iz Belgije, a riječ je o 28 električnih bolničkih kreveta, proslijedio je 25. siječnja Caritasu Župe Rođenja sv. Ivana Krstitelja u Ivankovu sa skladištem u Vinkovcima, koji provodi projekt „Kućni hospicij“. „To je poznati projekt na razini cijele Hrvatske, a neki kažu i šire, koji je obuhvatio skrb umirućih i bolesnih u njihovim obiteljima. Ova je donacija hvalevrijedna za naš Caritas jer smo se mi organizirali upravo u tom smjeru – pomagati onima koji su u kućama, koji skrbe o svojim bolesnicima, kako bi im olakšali patnju i dane boravka u njihovoj bolesti“, rekao je Milan Stjepanović, voditelj Caritasa u Ivankovu i voditelj projekta „Kućni hospicij“.

U projektu je trenutno više od 880 bolesnika, a raspolažu s 600 bolničkih kreveta. „Do danas je bilo oko 20 obitelji na počeku za bolničke krevete. Hvala Bogu, s ovom donacijom nastojat ćemo tijekom ovog i sljedećeg tjedna snabdjeti te obitelji“, kazuje Stjepanović i dodaje: „Naš Caritas gleda upravo da je taj susret s bolesnikom susret s Isusom, koji još danas ima svoj križni put, a mi smo kao kršćani pozvani biti Šimuni Cirenci našoj braći i sestrama koji su u nevolji. To je poslanje Crkve. I ja kao voditelj Caritasa uvijek nekako ističem da je prioritet skrbiti o tim umirućim, bolesnima, a onda na red dolaze ostale zadaće –  pomoć u hrani, odjeći, obući.“

Onima kojima je potreban bolnički krevet i bolnička pomagala, mogu nazvati broj Caritasa 099/406 5364 od ponedjeljka do petka od 9 do 12.30 sati. Volonteri će upisati potrebne podatke. Osobama koje trebaju pomagala dovoljna je potvrda ili preporuka njihovih župnika. To se odnosi na sve religijske zajednice. Potpišu zatim zadužnice i posuđuju opremu Caritasa koju volonteri dovoze na kućnu adresu, dok po manja bolnička pomagala korisnici moraju doći sami, kazuje Stjepanović.

„Adresa Caritasa je A. K. Miošića 53, Vinkovci. S obzirom na to da je velik kapacitet potražnje, ljudi mogu i sami odvesti krevet, s tim da imamo pravila da moraju doći s kombijem, biti pažljivi i čuvati ga jer je sve to skupo i teško je doći do takve opreme. Ona je skupocjena i ako se uništi, teško ju je popravljati. Financijskih sredstava za to nemamo. Trenutno ne primamo nikakav javni novac“, istaknuo je Stjepanović, zahvaljujući nadbiskupu Đuri Hraniću za podršku ovom projektu, kojega žele podići na višu razinu, u nadi da će postati nadbiskupijski.

Ovaj Caritas također pomaže nepokretnim osobama u Bosni i Hercegovini čestim pošiljkama pelena. Tako je bilo i u srijedu, 26. siječnja. S. Marija Blanka Ruža Jeličić, članica Družbe sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga – Zagreb, Provincije Majke Divne u Sarajevu, rodom iz Ivankova, obratila se voditelju ovog Caritasa Milanu Stjepanoviću za pomoć u nabavi pelena za nepokretne osobe za koje skrbi zajedno s Marijanskom vinkovskom mladeži u BiH te Udrugom sv. Vinka Paulskoga. „S obzirom na to da je sve više i više starijih, nemoćnih, bolesnih osoba, na moju zamolbu je gospodin Stjepanović, čovjek širokoga srca, bio spreman odmah pripomoći i to smo realizirali. Kad god je potreba, javim mu se i pomoć povezem u Bosnu i Hercegovinu“, pojašnjava s. Marija Blanka. Naime, korisnici Caritasa često daruju Caritasu višak pelena, kako bi oni pomogli onima koji nemaju dovoljno. S obzirom da u BiH korisnici imaju pravo na samo jedan paket mjesečno, potrebe su velike. Snježana Kraljević