Ekumenski susreti u Zajednici MiR i kod osječkih evangelika

OSIJEK (TU) – Dana 21. siječnja u Katoličkoj laičkoj zajednici „Molitva i Riječ“ (MiR), a potom 22. siječnja kod osječkih evangelika održavan je ekumenski hod Svjetske molitvene osmine za jedinstvo kršćana. Susret u prostoru MiR-a započeo je dobrodošlicom Katice Krček, voditeljice osječke Područne zajednice, nastavljen je upoznavanjem vjernika s građom ovogodišnje Molitvene osmine, čitanjem unaprijed pripremljenih biblijskih tekstova, pjevanjem i čitanjem 23. psalma te čitanjem ulomka Evanđelja po Luki (Lk 12, 32-40) o kojemu je u duhovnom nagovoru promišljao Danijel Tigandžin, župnik u Duboševici.

„Pogledajmo malo u srce i osluhnimo Isusove riječi: ‘Gdje su dvojica ili trojica sabrana u moje ime,, tu sam i ja među njima’. Baš u ovo vrijeme pandemije, a mi smo laička zajednica, ipak nas je Isus okupio ovdje. To vas je Isus pozvao i okupio i rekao da je svatko od vas jako, jako važan. I zato je važno predati mu svoje srce, koje on poznaje bolje od nas, da bismo zaista istinski mogli moliti da svi budemo jedno“, kazala je Krček u uvodnom duhovnom nagovoru. Uvodeći u građu za SMO, Krešimir Pećar pozvao je na radost susreta u kršćanskom zajedništvu.

Vlč. Danijel Tigandžin je s vjernicima razmišljao o zajedništvu koje prepoznaje „da su razlike bogatstvo i da smo dar jedni za druge jer mi smo Svjetlo svijeta – o nama ovisi kako će regirati oni koji nisu kršćani“ te je zaključio citirajući ulomak razmatranja 4. dana SMO: „Usred političkih previranja, rastuće kulture pohlepe i zlouporabe moći u ovom svijetu, kršćani, kao i drugi na Bliskom istoku, trpe progone i osjećaju se marginaliziranima; žive u strahu od nasilja i nepravde. Ali oni se ne boje jer pastir ide s njima, okuplja ih u stado i čini ih znakom svoje ljubazne prisutnosti. Zajedno su kvasac koji diže cijelo tijesto. Kristova poniznost im je uzor i od njega čuju poziv da prevladaju podjele i da se sjedine u jedno stado. Iako malobrojni, svojom patnjom slijede Jaganjca koji je trpio za spas svijeta. Malo ih je, ali drže se nade i tako im ništa ne manjka.“

Uslijedilo je moljenje Vjerovanja, pjevanje skladbe Iz dubine srca svog te molitva vjernika. U završnom dijelu svi su pjevali Tu pred tobom, a poslije svećenikova otpusna blagoslova susret je zaključen pjesmom Kriste, budi naša radost. Zajedništvo je nastavljeno druženjem, u uzajamnom upoznavanju kršćana. Molitveni program ostvarili su, uz Katicu Krček, čitajući i predvodeći pjevanje zauzeti laici osječkog MiR-a: bračni par Ana i Krešimir Pećar, Snježana Mileta, Slavica Cvitanušić, Branka Jager i Ivanka Hodak.

Bogoslužje kod osječkih evangelika pete večeri u Svjetskoj molitvenoj osmini
Ekumensko bogoslužje u Evangeličkoj Crkvi u Osijeku 22. siječnja vodio je dr. sc. Samir Vrabec, đakon u Evangeličkoj crkvenoj općini Osijek, a u molitvi su, uz evangelike, sudjelovali vjernici i predstavnici kršćanskih crkava koje je domaćin srdačno pozdravio: Péter Szenn, biskup Reformirane kršćanske kalvinske Crkve u Hrvatskoj, prof. dr. Peter Kuzmič, dekan Visokoga evanđeoskog teološkog učilišta (VETU) u Osijeku i zauzeti ekumenist, Matej Lazar Kovačević, nadglednik/biskup Crkve Božje u RH, te Krešimir Pećar, član Katoličke laičke zajednice Molitva i Riječ (MiR). Bogoslužje je uz klavijaturno sviranje Ane Slačanac, članice Prezbiterija evangeličke crkvene općine Osijek, pjevanjem duhovnih skladba pratio crkveni zbor.

„Okupljeni petoga dana (večeri) u molitvenom ekumenskom hodu u kršćanskim crkvama našega grada Osijeka pozvani smo, u kontekstu ulomka Matejeva evanđelja Zvijezda koju su vidjeli kako izlazi išla je pred njima (Mt 2, 9) promišljati o temi „Predvođeni jednim Gospodinom“, uvodno je rekao đakon Vrabec te pozvao na zajedničko pjevanje ulazne pjesme i slušanje Božje riječi.

U svome promišljanju Vrabec je podsjetio kako su mudraci slijedivši zvijezdu stigli do mjesta rođenja Spasitelja svijeta, te je rekao: „Najkraći put nije uvijek Božji izravni i pravi put. Ono što se čini dužim putem, a ponekad možda i stranputicom, katkad je zapravo jedini mogući put! To nam može biti utjeha kada nam se put Crkve kroz povijest ponekad čini nezgrapnim, neskladnim, nesvrhovitim i prijepornim. Tako Bog vodi prema odredištu… Ponekad je nevjerojatno teško i gotovo nemoguće gledati na kušnje i nevolje tijekom crkvene povijesti. Često mukotrpan put, kojim je Izrael morao proći kroz pustinju ipak došavši do odredišta, ohrabruje nas da se i mi usudimo u zajedništvu hoditi s Bogom.“

Predsjedatelj je potom poveo molitvu Bogu Ocu, predviđenu u priručniku 5. molitvenog dana SMO, zaključujući pozivom na molitvu Gospodnju te završnim blagoslovom.

Riječ predstavnika kršćanskih denominacija

Péter Szenn govorio je grješnosti ljudi, Crkve i Božjoj milosti koja je veća, naglašavajući kako je „bitno znati da je jedna Crkva u kojoj jedni druge možemo poštivati u tome kako ‘obožavamo’ Boga na razne načine, po klanjanju, po vjeri i kako živimo po njegovom zakonu Svetom pismu, i po  milosti možemo ‘obožavati’ jedinoga Boga i nikoga drugoga da možemo zajedno reći, evo, vjerujem“.

Peter Kuzmič podijelio je s vjernicima radost što je papa Franjo objavio dekret kojim dodjeljuje sv. Ireneju (Irinej) Lyonskom – apostolu keltskih i germanskih naroda, branitelju nauka – titulu crkvenog naučitelja, s naslovom “Doctor unitatis“. Pojasnivši da naslov znači „Doktor jedinstva“ Crkve, Kuzmič je podsjetio da je sv. Irenej (2. stoljeće) došao s Istoka“, a na Zapadu je obavljao svoju biskupsku službu. „Mi večeras ovdje nismo podijeljeni, jedno smo u Kristu. Neka bude proslavljen Gospodin i Spasitelj, u ime Oca i Sina i Duha Svetoga!“

Matej Lazar Kovačević pozdravio je sudionike i suradnike djela Gospodnjeg te, potaknut ovogodišnjim geslom, čitanjima i posebice psalmom 121., kazao: „Možemo se pouzdati da će nas Bog štititi da na toj životnoj stazi ne padnemo i usmjeravat će nas konačnom odredištu… Slušali smo psalam pouzdanja jer u njemu šest puta odjekuje hebrejski glagol shamar, hrv. čuvati, štititi. Bog je čuvar, uvijek budan, pozoran i brižljiv stražar koji bdije nad svojim narodom“.

Ekumensko sabiranje završilo je pjesmom i druženjem uz pridržavanje epidemioloških mjera. Nevenka Špoljarić