Otvorenje i blagoslov hostela „Dubrovnik“ u Vukovaru

VUKOVAR (TU) – U sklopu Memorijalnog centra Domovinskog rata u Vukovaru 5. rujna 2016. otvoren je i blagoslovljen novi hostel „Dubrovnik“. U hostelu ima 330 ležajeva, dvije kongresne dvorane sa 140 sjedećih mjesta te nekoliko uredskih prostorija. Puštanje hostela u rad znači da će od sada u njemu biti smješteni svi učenici osmih razreda, koji u sklopu redovite nastave dolaze na dva dana u Vukovar i tu uče o Domovinskom ratu. Uz već obnovljeni i preuređeni hostel „Zagreb“ u vukovarskoj gradskoj četvrti Borovo naselje, u Vukovaru će se moći smjestiti oko tisuću učenika odjednom.

Tijekom 18 mjeseci djelovanja Memorijalnog centra kroz njega je prošlo 24 tisuće učenika osmih razreda i kroz ta dva dana upoznavalo se s novijom poviješću iz Domovinskog rata. Ovdje su mogli čuti i naučiti ono što inače ne uče na satu povijesti u školi, jer je za to gradivo ostavljeno premalo sati. Računa se da će iduće godine Vukovar posjetiti oko 40 tisuća osmoškolaca  iz čitave Hrvatske.

Blagoslovnu molitvu i prigodni govor održao je đakovačko-osječki nadbiskup u miru mons. Marin Srakić. Ukazao je na premali interes za noviju hrvatsku povijest, pogotovo kod mlađih generacija. U blagoslovnoj molitvi među ostalim je molio: „Blagoslovi Gospodine ovu zgradu u Vukovaru i njezine obnovljene prostorije. Prati svojom milošću sve one koji će ovdje naći odmor, prebivalište i zajedništvo. Osobito štiti i vodi svu djecu i mlade, da im srca budu ispunjena istinskom životnom radošću i darom mira…. ” 

Poznati vukovarski dječji sastav Vukovarski golubići otpjevao je pjesmu Siniše Glavaševića „Grad, to ste vi!“ i zaslužili gromoglasni pljesak. Obredu su nazočili i gosti iz Dubrovnika, zamjenica gradonačelnika i jedan čitav razred iz tamošnje škole. Oni su ravnatelju Memorijalnog centra uručili prigodan poklon. Vjenceslav Janjić