Šesti molitveni susret unutar novoga ciklusa “Lectio divina”

OSIJEK (TU) – U četvrtak, 2. prosinca 2021. održan je u pastoralnim prostorima Nadbiskupskog vikarijata u Osijeku šesti molitveno-biblijski susret unutar novoga ciklusa Lectio divina, pod vodstvom vlč. dr. Davora Vukovića, profesora fundamentalne teologije u Đakovu i sveučilišnog kapelana u Osijeku. Susret je započeo zajedničkom uvodnom molitvom. Zahvaljujući tehničkoj podršci koju je osigurala Anamarija Buzgo, susret su pratili i sudionici on-line, preko video veze na you tube kanalu Duhosa. Snimka Lectio divina ostaje dostupna na YouTube kanalu Duhosa za sve zainteresirane.

Za temu susreta odabran je odlomak iz Lukinog evanđelja (Lk 21, 8-19; 25-36) koji donosi Isusovu eshatološku besjedu, tj. govor o svršetku svijeta i povijesti te o dolasku Sina Čovječjega. Ovaj tekst je odabran jer je jedna od tema došašća, uz pripravu za Božić, priprava za Isusov ponovni i konačni dolazak u sili i slavi. Prvi korak Lectio divina je čitanje (lectio) odabranog biblijskog teksta. Nakon čitanja uslijedilo je razmatranje (meditatio) u kojem su protumačene neke teme pročitanog ulomka.

Vlč. Vuković je istaknuo da eshatologija, odnosno govor o posljednjim stvarima, pripada samom srcu kršćanske vjere. Još Stari zavjet, a onda i Isusovo naučavanje, jasno govori o Danu Gospodnjem, o konačnom sudu, o definitivnoj uspostavi kraljevstva Božjega, te o ponovnom Božjem, odnosno Kristovom dolasku na koncu vremena. I u odabranom odlomku iz Lukinog evanđelja Isus jasno najavljuje svršetak svijeta kojemu će prethoditi velike nevolje, ratovi i pobune, pa i progonstva njegovih učenika. Ipak, Isusov govor izražava jasnu uvjerenost u krajnju Božju pobjedu, usprkos mračnim danima koji toj pobjedi i slavnom dolasku Sina Čovječjega prethode, istaknuo je dr. Vuković.

Važne su Isusove upute učenicima kako se postaviti pred svime što se ima zbiti. Unatoč nevoljama i progonstvima, Kristovi učenici su pozvani sačuvati strpljivost i postojanost („svojom ćete se postojanošću spasiti“), pozvani su nadići očaj i malodušnost jer dolazak Sina Čovječega, tj. samog Isusa Krista, za učenike ne znači propast već spasenje i otkupljenje („uspravite se i podignite glave jer se približuje vaše otkupljenje“). Isusove riječi, dakle, donose utjehu i mir, ali i poziv na budnost i molitvu u iščekivanju njegovog dolaska („budni budite i u svako doba molite“). Vrijeme došašća, tj. adventa je, u tom smislu, izvrsna prigoda za duhovno buđenje i obnovu svijesti, ali i žive vjere, ustrajne molitve i djelatne ljubavi u iščekivanju, bilo Božića – blagdana Isusovog rođenja, bilo Paruzije – Isusovog ponovnog dolaska u slavi i sili, naglasio je vlč. Vuković.

U razmatranje o ovim, ali i o drugim temama na temelju pročitanog odlomka, uključili su se i ostali sudionici susreta. Nakon razmatranja (meditatio), uslijedila je molitva (oratio) nadahnuta pročitanim tekstom. Nakon molitve, sudionici su ostali u tišini i kontemplaciji (contemplatio) te promišljanju o konkretnom djelovanju (actio). Susret je završen zajedničkom molitvom. Sljedeći Lectio divina predviđen je za četvrtak, 16. prosinca 2021. u 19.30 sati u prostorima Nadbiskupskog vikarijata u Osijeku. M. Kuveždanin/foto: A. Buzgo