“Ratnica iz sjene” – gostujuće predavanje

OSIJEK (TU) – U osječkoj župi Sv. Ćirila i Metoda u organizaciji udruge Duhos 16. studenoga održano je gostujuće predavanje na temu „Ratnica iz sjene“. U spomen na dan pada Vukovara, gošća je bila Sunčana Bašić, rodom iz Otoka, koja je za vrijeme rata bila studentica glazbe u Beogradu. Uvodnom molitvom susret je otvorio studentski kapelan Mario Žigman, a nakon toga, kroz intervju kojega je vodila predsjednica udruge, prof. dr. sc. Marcela Šperanda, okupljeni su mogli čuti bogato iskustvo svjedokinje, ali i žrtvu koju je podnosila kako bi pomogla tadašnjim zatvorenicima u logoru u Srijemskoj Mitrovici, prikupljajući za njih hranu i ostale osnovne životne potrepštine.

Iz bogatog iskustva, kako duhovnog tako i životnog, izdvojila je kako je ključna molitva koja nas povezuje s Bogom i pomaže raditi i djelovati po Božjoj volji. Kada tu volju prepoznamo, odnosno kada prepoznamo da je nešto naš poziv, tada nastupa naša odluka i ukoliko se odazovemo, tada trebamo ustrajati do cilja, rekla je gošća. Tako je i sama proživljavala ratna vremena, ponekad u brizi, ponekad u tuzi jer nije mogla pomoći svima kojima je pomoć bila potrebna, a često se javljao i strah. Ali, s obzirom da je prepoznala da je takav oblik služenja njezin put, ustrajala je u tome unatoč svemu. Ono što joj je posebno pomagalo u trenucima straha je preporuka tadašnjeg patera i duhovnika da moli psalme. Kako je istaknula, dok su ona i dio kolega odlazili pomagati potrebitima, vjeruje da da su ih nosile i štitile molitve onih koji su ostajali na cjelodnevnim klanjanjima i molili za njih. Bilo je tu mnogo situacija u kojima je mogla i nastradati, ali je uvijek sve Božjom providnošću na kraju završavalo dobro.

Nakon svjedočanstva uslijedilo je euharistijsko klanjanje koje je predvodio vlč. Žigman. Okupljeni su molili za sve branitelje koji su položili život na oltar domovine, za sve one koji su pri tome smrtno stradali i nestali, ali i za njihove najbliže. Na kraju susreta uslijedilo je kratko druženje u prostorima župe gdje su mladi mogli razgovarati s gošćom. Veronika Lončar