Izložba fotografija Pervanovih Anđela u foajeu HNK u Osijeku

OSIJEK (TU) – U organizaciji udruge Prokultura iz Splita, osječkog Ogranka Matice hrvatske i Udruge katoličkih intelektualaca, foaje HNK-a Osijek od 12. studenoga 2021. u znaku je anđela, koje je ugledni splitski fotograf Ivo Pervan bilježio kamerom po sakralnim objektima i slikama putujući Hrvatskom i europskim metropolama (Sofija, Mainz, Rim, Berlin).

Motivi anđela u autorskoj vizuri Ive Pervana povezani su u artistički vizualni narativ koji pripovijeda priču o krilatim duhovnim bićima koji nastanjuju naše katedrale i sakralne objekte, često zbog visine i malenosti nedostupne oku običnoga promatrača. Biblija je prepuna anđela, od Knjige postanka do Otkrivenja, a ta netjelesna stvorena bića s voljom i spoznajom razvrstana su prema kršćanskoj tradiciji u devet anđeoskih zborova i opremljena stalnim ikonografskim atributima prema kojima ih prepoznajemo i na Pervanovim fotografijama, kazala je Ružica Pšihistal na otvorenju izložbe. Postoje i oni drugi „pali“ anđeli kojih nema na ovim fotografijama, a na njima nema ni sladunjavih „energetskih bića“ omiljenih u New Age pokretu. Anđeli su u Pervanovoj interpretaciji pravovjerni Božji glasnici i moćni zaštitnici ljudi i njihovih dobara sa zajedničkim nazivnikom dobrote i ljepote i ta je poruka posebno dobrodošla u ovo vrijeme uoči adventa, zaključila je Pšihistal, uz riječi zahvale Ivi Pervanu i Nansi Ivanišević, koji nažalost nisu mogli biti na otvorenju izložbe kako su planirali.

Prigodnu riječ uputio je posjetiteljima i Ivan Trojan, predsjednik osječkog Ogranka Matice hrvatske i dekan Filozofskoga fakulteta u Osijeku, zahvalivši posebno Draženu Švagelju, predsjedniku Ogranka Matice hrvatske u Vinkovcima, koji je pomogao da izložba doputuje u Osijek i intendantici HNK-a Osijek Draženi Vrselja, koja je prihvatila domaćinstvo ovoj vrijednoj izložbi, koja će biti otvorena do 25. studenoga 2021. Tiskovni ured