Mlada misa vlč. Marina Putilina

DONJI MIHOLJAC (TU) – Nakon 25 godina u župnoj crkvi sv. Mihaela Arkanđela u Donjem Miholjcu mladomisnik Marin Putilin je 10. srpnja proslavio svoju mladu misu pod geslom Prignuh srce da vrši naredbe tvoje uvijek i do kraja (Ps 119,112). Slavlje je započelo dirljivim roditeljskim blagoslovom majke Jasminke i oca Aleksandra na pragu obiteljske kuće, a potom se nastavilo procesijom do župne crkve u čijem je prigodno uređenom dvorištu slavljena mlada misa.

Uz mladomisnika, u koncelebraciji bilo je još oko desetak svećenika, a među njima i generalni vikar Đakovačko-osječke nadbiskupije mons. Ivan Ćurić, domaći sinovi Ivan Ćurić i Stjepan Maroslavac i još jedan od mladomisnika, Robert Almaši iz Zmajevca. Na početku misnog slavlja domaći se župnik Josip Antolović obratio okupljenima s nekoliko pozdravnih riječi i poticajnih misli, ohrabrujući mladomisnika na prihvaćanje svojega novog položaja i odgovornosti. Misno slavlje pjevanjem je animirao mješoviti crkveni zbor „Sv. Cecilije“, pod vodstvom dirigentice prof. Silvije Ježić Knežević, uz instrumentalnu pratnju s. Deodate Kočonde te zbor mladih „Agape“ s nekoliko pjesama. Iako ne pjevanjem, na misi je prisustvovao i dječji župni zbor „Mir“. Osim navedenih zborova, na misi su nazočili i sudjelovali u prinosu darova djeca i mladi obučeni u narodne nošnje.

Nakon što je Ivan Živić, mentor Marinova đakonskog praktikuma, navijestio Evanđelje; pater Christopf Horn, duhovnik i ravnatelj Hrvatske Schönstatske obitelji, u svojoj homiliji potaknuo je mladomisnika na karakterni integritet bez obzira na posljedice te na očuvanje autentičnosti svojeg poziva kao i na bezuvjetnu vjernost, Gospodinu Isusu, autoru tog poziva. Nadalje p. Christoph je posvjedočio jednom svojem događaju gdje mu je Bog otvorio oči kako u svakoj situaciji života vjernik treba biti zahvalan Bogu uključujući i one loše trenutke, jer kako je on istaknuo: Bog nas je i tada očuvao od onog još lošijeg koje se moglo dogoditi! Na kraju misnog slavlja mladomisnik Marin je izrekao zahvalu Bogu, svojim roditeljima, svojoj pokojnoj baki, dobročiniteljima, i svima koji su bili aktivno uključeni u njegovu svećeničku formaciju.

Misa je završila mladomisničkim blagoslovom dvojice prisutnih mladomisnika, Marina i Roberta, a slavlje je nastavljeno oko zajedničkog stola.

Svečanom mladomisničkom slavlju prethodila je trodnevnica. Prvi dan iste predvodio je mons. dr. sc. Vladimir Dugalić, koji je vjernicima izložio vrijednost ustrajnosti u kušnjama i neophodnost uzdanja u Božje providonosno djelovanje. Sv. misu je animirao dječji župni zbor „Mir“, koji je prije samog misnog slavlja budućem mladomisniku priredio program, koji se sastojao od kratke prezentacije o životu vlč. Marina, zatim su izveli pjesmu Poziv uz prigodnu koreografiju pod vodstvom s. Deodate i vjeroučiteljice Ivane Grgić, te recitaciju pjesme. Drugi dan trodnevnice predvodio je vlč. Nikica Bošnjaković, a misu animirao zbor mladih „Agape“, koji je animirao i klanjanje koje je uslijedilo nakon mise, a koje je vodio župni vikar vlč. Ivan Begović. Treći dan misno slavlje je predvodio domaći sin, vlč. Ivan Ćurić, a animirao mješoviti župni zbor „Sv. Cecilije“.

Marin Putilin rođen je 10. lipnja 1989. godine u Našicama, od oca Aleksandra i majke Jasminke, r. Balikić. Osnovnu i srednju školu (zanimanje komercijalist) pohađao je u Donjem Miholjcu. Na Katolički bogoslovni fakultet u Đakovu upisao se 2008. godine, dok je status aspiranta za duhovna zvanja zadobio upisom u Bogoslovno sjemenište 2011. godine. Za đakona je zaređen 11. listopada 2015., a đakonski je praktikum imao u Župi sv. Jakova aspostola u Gunji. Ivana Grgić