Susret Predsjedništva CIM-a u Luxemburgu

LUXEMBURG (TU) – Predsjedništvo Međunarodnog saveza ministranta (CIM) 11. i 12. listopada ove godine održalo je svoj redoviti susret u Luxemburgu. Na susretu je sudjelovao i član predsjedništva iz Hrvatske, vlč. Josip Ivešić, ujedno i tajnik Odbora za ministrante pri Vijeću za sjemeništa i duhovna zvanja HBK. Jedan dio predsjedništva zbog trenutne situacije sudjelovao je u živo, a drugi dio online.

Predsjednik CIM-a, kardinal mons. Jean Claude Hollerich, ovaj puta nije sudjelovao na susretu, budući da je u Rimu na otvorenju Biskupske sinode. Na susretu je dogovoren ter min, program i drugo potrebno vezano uz redovitu generalnu skupštinu CIM-a koja će biti u ožujku iduće godine. Nosiva tema generalne skupštine biti će tema Biskupske sinode Za sinodalnu Crkvu: zajedništvo, sudjelovanje i poslanje, ali kroz prizmu sudjelovanja i rada s ministrantima. Na susretu je zatim bilo govora o projektu „Tarzicije“ koji uključuje prikupljanje molitava, tekstova, slika o svetom Tarziciju, zatim molitva sv. Tarziciju koja je prevedena na više jezika te će biti postavljena na web stranicu CIM-a. U planu je i izrada male figurice sv. Taricija koja bi bila prigodan dar za ministrante i kao jedan od prepoznatljivih simbola CIM-a.

Drugoga dana susreta Predsjedništva CIM-a razgovaralo se o pojedinostima hodočašća ministranta u Fatimu, koje će biti koncem kolovoza iduće godine. Geslo ovoga hodočašće je: Vi ste SADA Božje, a uzeto je iz poruke pape Franje na Svjetskom susretu mladih u Panami. Razgovaralo se o detaljima prijave, kotizaciji, smještaju u Fatimi i drugim važnim temama vezanim uz ovo hodočašće.

Osim navedenih tema na susretu je bilo govora i o: statutu CIM-a, idućim terminima susreta Predsjedništva, hodočašću u Rim 2024. i drugo. Sudionici su izmijenili i iskustva rada s ministrantima u ovim izazovnim vremenima u pojedinim državama. Idući susret Predsjedništva predviđen je za siječanj iduće godine. Tiskovni ured