Poziv na središnje slavlje 300-te obljetnice svetišta Gospe Tekijske

ĐAKOVO (TU) – Đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić uputio je svim svećenicima, redovnicima i redovnicama te vjernicima Đakovačko-osječke nadbiskupije poziv i poticaj za sudjelovanje na središnjem slavlju 300-te obljetnice svetišta Gospe Tekijske, 4. kolovoza 2016. u 19 sati. Poziv donosimo u cijelosti:

Poštovani i dragi župnici, svi svećenici, redovnici i redovnice,
svi dragi vjernici u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji!

Ove se godine u dičnome Srijemu, u gradu Petrovaradinu na poseban način želi obilježiti 300-ta obljetnica svetišta Gospe Tekijske. Čitav je jubilej stavljen pod geslo Marijinih riječi iz Evanđelja po Ivanu: „Što god vam rekne, učinite!“ (Iv 2,5). O velikom značenju Tekijskoga svetišta kroz njegovu 300-godišnju povijest progovorio je i nedavni međunarodni znanstveni simpozij, održan 20. – 21. svibnja o. g. u Petrovaradinu, u suorganizaciji Srijemske biskupije i našeg Katoličkoga bogoslovnoga fakulteta u Đakovu. Sve do današnjega dana živom se sačuvala pobožnost prema Gospi Snježnoj, koja u to svetište, posebno za Male (25. i 26. srpnja) i Velike Tekije (4. i 5. kolovoza)  svake godine privlači brojne hodočasnike. Iako su se u novije vrijeme prilike života katoličkih vjernika u Srijemu u mnogočemu izmijenile, ni danas pobožnost prema Gospi Tekijskoj ne prestaje biti izričaj čvrste vjere i nade, da će Gospodin svojim blagoslovom voditi i rasvijetliti životnu stvarnost pojedinaca i obitelji, zajednica i naroda, te na sve izliti uvijek željene plodove jedinstva i mira.

Mons. Đuro Gašparović, srijemski biskup, sa svećenicima i vjernicima svoje biskupije, poziva nas da se za ovogodišnje Velike Tekije, tj. u predvečerje blagdana Gospe Snježne pridružimo središnjem slavlju te velike obljetnice. Ovime vas, predragi, i ja potičem da se za tu veliku prigodu, zajedno s nama biskupima, pridružite hodočašću u Srijem, na Tekije u četvrtak 4. kolovoza 2016. Svečano večernje jubilejsko misno slavlje, sa zavjetnim pobožnostima i bdijenjem, započet će u 19 sati.

Iako smo svjesni da je trenutno vrijeme godišnjih odmora i ljetnoga školskoga raspusta, ipak se nadamo da će se jedan dio svećenika, redovnika, redovnica i vjernika iz župa naše nadbiskupije uspjeti odazvati ovome pozivu, čime ćemo, ujedno, dati i veliki znak podrške našoj braći i sestrama u Srijemu.

Vas, poštovani dekani i župnici, molim da se zauzmete i pozovete na ovo jubilarno i marijansko hodočašće vjernike iz svojih zajednica. Hodočašće je moguće organizirati bilo na župnoj, bilo na dekanatskoj razini. Mnogi od vas u tome već imaju lijepoga iskustva. Uz sudjelovanje na večernjem slavlju u svetištu na Tekijama moguće je predvidjeti kratki posjet Petrovaradinu, kao i obližnjem Novom Sadu. Poželjno je, također, da se, ako to ikako mogu, slavlju na Tekijama pridruže i svećenici pojedinačno. Za koncelebraciju neka se ponese bijelo (marijansko) misno ruho.

Kako bismo mogli organizatorima u Srijemskoj biskupiji javiti broj hodočasnika, vas svećenike molimo da Nadbiskupskome ordinarijatu do 1. kolovoza 2016. telefonski ili e-mailom (ordinarijat@djos.hr) prijavite broj hodočasnika, kao i svoje osobno sudjelovanje. Isto molimo i poglavare i poglavarice redovničkih zajednica.

„Oj Tekijska, Gospo sveta, da si stoput zdrava!“ – neka odjekuje kao izraz naše osobne i zajedničke hvale Onoj, koja je „početak boljega svijeta“, naša Majka i Zaštitnica, čijemu vas zagovoru od svega srca preporučujem.

Pozdrav i blagoslov u Gospodinu!

Đuro Hranić,
nadbiskup metropolit