Hodočasnički dan Gospi Brze Pomoći

SLAVONSKI BROD (TU) – Pod geslom Zdravo Majko svemilosrdnosti, Majko Božja i Majko blagosti! proslavljen je u petak, 8. srpnja mjesečni dan čašćenja Gospe Brze Pomoći u njezinoj župi i svetištu u Slavonskom Brodu.

Misao vodilja promišljanja na svih pet misnih slavlja, na kojima je sudjelovalo oko pet tisuća hodočasnika, bile su riječi pape Franje iz Bule Lice milosrđa: Kada se govori zlo o bratu njemu iza leđa, predstavlja ga se u lošem svjetlu, potkopava mu se ugled i prepušta ga se na milost i nemilost raljama ogovaranja“. Predsjedatelji svih misa ukazivali su na potrebu obnove nutrine svakoga vjernika te njegovanje dobrote u mislima, riječima i postupcima, kao i obraćenje od grijeha osuđivanja i ogovaranja, kojemu smo skloni i koji uvelike narušava odnose u svim zajedništvima.

Središnje hodočasničko slavlje predvodio je fra Robert Perišić, župnik Župe Uzvišenja sv. Križa u zagrebačkom Sigetu. U svojoj homiliji fra Robert je ustvrdio kako je danas više nego ikada potrebno svjedoka Božjih, poput pape Franje, koji nam je podario svetu Godinu Božjega milosrđa, u kojoj smo pozvani ne samo tražiti Božje milosrđe, nego i mi biti milosrdni poput Oca. „Marija je majka koja svojom ljubavlju može doprijeti do srca svakoga od nas, ona nas može poučiti kako se vjernički živi. Želi nam otkriti srce i ljubav svoga Sina. Godina milosrđa želi nam posvijestiti Božju svetost i potaknuti na obraćenje srca, promjenu života, oslobođenje od dvostrukog načina razmišljanja i života“, naglasio je propovjednik i upozorio da smo u ovome vremenu upravo mi kršćani pozvani uprisutnjivati Boga u ovome svijetu.

„Zagledani u lik i život Blažene Djevice Marije, budimo, ne samo oni koji je mole za milost, nego nastojimo živjeti onako kako je ona na ovome svijetu živjela, a to znači: nositi Boga, pokazati ga i otkriti gdje god dođemo kako bi ovome svijetu doista postali blagoslov“, zaključio je fra Robert. Posebno je naglašavao potrebnu obnovu duha i ozračja u Hrvatskoj po obnovi svakoga od nas. U molitvi vjernika i pobožnostima kod ove i drugih misa napose je bila prisutna nakana za dobro domovine. Na kraju ove svečane mise uslijedio je „oprosni ophod“ više stotina hodočasnika oko župne i proštenišne crkve te molitva ispred „vrata milosrđa“.

Završno večernje misno slavlje predvodio je Luka Slijepčević, župnik Župe sv. Barbare u Zagrebu, koji je u homiliji pomno razradio temu toga „osmoga“ i mnoge ostavio u dubokom promišljanju. Brojni su vjernici od ranoga jutra do večeri pristupili sakramentu pomirenja, a na raspolaganju je bilo dvadesetak svećenika. Lica mnogih odražavala su čežnje i vapaje s kojima su došli, pa je tako bilo dojmljivo susresti stariju vjernicu iz županjskoga kraja, koja je po pedeseti puta hodočastila Gospi Brze Pomoći. B. Lukačević