Duhovno-rekreativni tjedan Frame Đakovo na Braču

ĐAKOVO (TU) – Đakovačka Franjevačka mladež (Frama) bila je na desetom duhovno-rekreativnom tjednu u Postiri na otoku Braču, u Župi sv. Ivana Krstitelja. Program je trajao od 21. do 28. kolovoza, a tema je bila „Hvaljen budi, Gospodine moj“ koju je osmislila duhovna asistentica s. Gabrijela Tea Damjanović.

Tema tjedna temeljila se na „Pjesmi stvorova“ svetog Franje Asiškoga, koji je mladim Framašima uzor u nasljedovanju Krista i crkvenog nauka. Svakodnevno su animatori obrađivali jednu strofu kroz više različitih aspekta, kao što su geografski, biblijski, franjevački i psihološki. Božja stvorenja kojima sv. Franjo slavi Boga, sunce, vjetar, oganj, vodu, zemlju te smrt i praštanje, animatori su povezivali s primjerima iz života kroz razne ilustracije, videozapise i kratke isječke iz filmova.

Jutra su započinjali jutarnjom molitvom Časoslova u koju se uklopio nagovor na temu dana. Nakon toga uslijedilo je slobodno vrijeme koje se moglo iskoristiti za odlazak na plažu ili druženje s drugim Framašima u prostoru pastoralnog centra. U poslijepodnevnim satima svakodnevno su bila predavanja, rad u skupinama i plenum kroz pjesmu, skeč ili razgovor u kojemu je svaka skupina predstavila ono o čemu je pričala taj dan te što su naučili. Tijekom tjedna tim animatora organizirao je razne natjecateljske igre po skupinama kroz koje su se mlađi i stariji framaši mogli više zbližiti i povezati. Vrhunac svakodnevnog dana je bilo euharistijsko slavlje u župnoj crkvi, koje su Framaši su animirali pjevanjem, sviranjem i čitanjem Božje riječi.

Kroz tjedan framaši su se susretali i s postiranskim župnikom don Jurom Martinićem, don Tončijem Jelinčićem i mons. Slobodanom Štambukom, biskupom u miru, koji su ih kroz poučne priče i anegdote poučavali o životnim vrijednostima kao i o povijesti Postira i utjecaju prošlih župnika na razvijanje tog naselja.

Don Jure ljubazno je ugostio đakovačke framaše u Pastoralnom centaru sv. Ivana Pavla II. Također, svakodnevno je predvodio euharistijska slavlja, a framaše je dojmilo animiranje sv. Mise u kapelici sv. Josipa u masliniku iznad Postira. Svoju zahvalnost đakovački framaši iskazali su don Juri prikladnim bećarcem, nadajući se nastavku suradnje koja traje već deset godina. Lora Alduk